Rata creditelor neperformante va reîncepe să crească în doi-trei ani – APS Holding

APS România, cea mai mare companie de administrare a investiţiilor şi creanţelor, crede că rata creditelor neperformante din sistemul bancar va reveni pe creştere în doi-trei ani, după un reviriment de până la 7%. Motivul? Restructurarea sistemului bancar a fost făcută doar prin vânzare de pachete de creanţe şi nu a fost o restructurare efectivă.
Gabriela Ţinteanu - mar, 04 apr. 2017, 21:01
Rata creditelor neperformante va reîncepe să crească în doi-trei ani - APS Holding

APS, companie de top în domeniul imobiliar, al investițiilor, al administrării și recuperării portofoliilor de creanțe din Europa Centrală și de Sud-Est, cea mai mare de acest gen de pe piaţa din România, şi-a declarat intenţia de a cumpăra măcar două pachete de credite neperformante de peste 500 de milioane de lei pe care băncile din România le vor scoate anul acesta la vânzare. În acest context, reprezentanţii APS au arătat că vom vedea mai întâi o diminuare a neperformantelor urmată de o revenire pe pantă ascendentă a acestora.

APS România afirmă prin reprezentanţii săi că rata creditelor neperformante din sistemul bancar va reveni pe creştere în doi trei ani.

De la un maximum de 24% al ratei creditelor neperformante, înregistrată în 2013 de sistemul bancar românesc, s-a ajuns în acest an la neperformante de sub 10%. „Şi ele vor continua să scadă, dacă ne gândim că urmează să fie scose la vânzare credite neperformante de 1,5 – 2 miliarde de euro în România. Dar scăderea nu va cădea sub nivelul de 7% credite neperformante pe total sistem bancar”, spune Victor Angelescu, Director regional pentru regiunea Europei Centrale și de Sud-Est în cadrul APS Holding. Angelescu precizează însă că în doi trei ani neperformantele româneşti îşi vor relua creşterea, revenind la nivelul de 10%-11%.

„Din punct de vedere economic, ca maturitate şi chiar ca mentalitate, sistemul bancar românesc nu poate să ajungă la nivelul de 2%-3% rata creditelor neperformante, ca în Cehia, de exemplu, şi să aibă forţa să o păstreze acolo. Să ne gândim de exemplu că Italia are o rată a neperformantelor de 16,4%”, precizează Victor Angelescu, aducând ca argument faptul că scăderea creditelor neperformante în România s-a bazat pe vânzarea de portofolii, nu pe o restructurare bancară efectivă. Creşterea neperformantelor va fi vizibilă pe ambele segmente, persoane fizice şi corporate. APS atrage atenţia că procesul de creditare este mult îmbunătăţit acum faţă de perioada de dinainte de criză, dar anul trecut creditele în lei acordate de sistemul bancar sunt mai multe decât în perioada de boom 2007-2008.

Potrivit propriilor declaraţii, APS România a cumpărat 70%-80% din totalul pachetelor de neperformante scoase la vânzare până acum de primele 15 bănci comerciale din România. Achiziţiile APS România vor continua şi în acest an, pentru 2017 compania având targetate minimum două portofolii corporate cu o valoare nominală de peste 500 de milioane de euro valoare nominală. Portofoliile sunt în valoare de 200 și 500 de milioane de euro, iar tranzacțiile ar putea fi încheiate până la finele anului și au ca vânzători băncile grecești, a mai precizat acesta. APS Holding are un parteneriat cu IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale şi Deutsche Bank.

O soluţie pentru băncile care vor să-şi închidă business-ul în România

„În condiţiile în care vor exista bănci care vor dori să-şi facă exitul de pe piaţa românească am fi interesaţi de cumpărarea unei bănci, bine nu de talia Erste BCR, BRD sau Banca Transilvania. Dar, aşa cum am cumpărat cele două IFN-uri pe care le avem în portofoliu, KBC Consumer Finance şi Auto Trade Leasing IFN, care doreau doar ieşirea de pe piaţa românească, o putem face şi în cazul unei bănci. Am încercat să cumpărăm o bancă în Serbia, dar nu am reuşit”, a declarat Victor Angelescu.

El a precizat că IFN-urile pe care compania le deţine în România nu acordă credite pentru că nu consideră că este încă momentul propice şi doar administrează creditele acordate de IFN-uri până la preluarea lor. Poate dacă ar achiziţiona şi o bancă, APS ar acorda şi credite. Deocamdată însă, APS România nu are demarate nici un fel de negocieri. În România există minimum şase bănci care şi-au anunţat fie intenţia de a vinde, fie pe aceea de a-şi face un exist liniştit.

Avantajul APS este că din divizia de neperformante, imobilele sunt evaluate şi apoi transferate în zona de real estate unde sunt scoase la vânzare sau administrate de divizia de real estate. „Este mult mai bine aşa decât să fie vândute prin licitaţie publică”, spune Angelescu.

Competiţia creşte preţul de achiziţie al pachetelor de credite neperformante

Contrar opiniilor apărute în mass media, reprezentanţii APS spun că valoarea la care sunt achiziţionate acum pachetele de neperformante a crescut: pentru neperformante negarantate la persoane fizice preţul poate fi şi de 40% din valoarea datoriei. La companii nu este la fel de mult. Angelescu precizează că preţurile de achiziţie cresc în cazul majorării concurenţei pe această piaţă. Şi faţă de 2005 – 2006, când existau câştiguri de 15%-25% pe portofolii situaţia s-a schimbat în prezent.

La finalul lui 2016, compania gestiona, în România, 41 de portofolii de împrumuturi neperformante, totalizând un număr de peste 550.000 de creanțe. Valoarea nominală a creditelor administrate depășea 3,4 miliarde de euro, în creștere cu aproape 70% comparativ cu 2015. Cifra de afaceri a APS România a fost de 14,4 milioane de euro, iar profitul net de 4,9 milioane de euro.

Compania oferă în principal servicii de management al activelor companiilor, de la restructurare, la valorificarea proprietăților imobiliare. Are şi servicii de recuperare a debitelor, atât de la persoane fizice, cât și de la persoane juridice. Compania are un call-center în care lucrează 52 din cei peste 300 de angajați pe care îi are în prezent și cinci birouri în țară, în București, Iași, Timișoara, Constanța și Cluj-Napoca.

De la începutul anului 2016, APS și-a extins operațiunile în Croația, Cipru și Ungaria, având acum prezență operațională în 12 țări din Europa și Asia. Fondurile consiliate de APS au achiziționat, până în prezent, 78 de portofolii în valoare de 8 miliarde de euro, incluzând proiectele în stadiul de finalizare.

Te-ar mai putea interesa și
Lună de foc la Transporturi: Proiecte de autostradă de până la 34,5 miliarde de lei își așteaptă constructorii în ianuarie
Lună de foc la Transporturi: Proiecte de autostradă de până la 34,5 miliarde de lei își așteaptă constructorii în ...
Cele două companii de autostrăzi ale statului încep 2025 în forță, cu licitații de până la 34,5 miliarde de lei pentru care așteaptă oferte până la finalul lunii ianuarie. Dacă nu vor......
Lenovo a prezentat la CES 2025 noile laptopuri bazate pe inteligență artificială ThinkPad X9 Aura Edition și ThinkBook Plus Gen 6, destinate segmentului business
Lenovo a prezentat la CES 2025 noile laptopuri bazate pe inteligență artificială ThinkPad X9 Aura Edition și ThinkBook ...
Compania Lenovo a prezentat zilele acestea la CES 2025 din Las Vegas o gamă de soluții pentru segmentul business bazate ...
Bulgaria, pe locul 50 în topul realizat de New York Times al celor 52 de destinații care merită vizitate în 2025
Bulgaria, pe locul 50 în topul realizat de New York Times al celor 52 de destinații care merită vizitate în 2025
Bulgaria a fost inclusă pe locul 50 în topul realizat de publicaţia New York Times al celor 52 de destinaţii pe care ...
UGIR: Guvernul trebuie să-şi menţină participațiile în domeniile strategice și chiar să recupereze din cele cedate acolo unde există posibilitatea
UGIR: Guvernul trebuie să-şi menţină participațiile în domeniile strategice și chiar să recupereze din cele cedate ...
Guvernul trebuie să-şi menţină sau să-şi asigure prioritar participaţiile strategice ca acţionar unic sau majoritar ...