Factura la internet ar putea creşte. Vezi cauza
„Este posibil ca viitoarele implementări ale IPv6 să aducă modificări ale preţurilor în piaţa serviciilor de internet fix, pentru că această implementare presupune costuri destul de consistente din partea operatorilor de internet. Însă, aşa cum am anunţat, în cazul nostru, investiţiile anterioare şi cele prezente în tehnologii performante, ne permit să implementăm acest nou protocol fără costuri adiţionale pentru clienţii noştri”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii RCS&RDS.
IPv6 este protocol care face posibilă conectarea la internet a mai mult de 340 trilioane de trilioane de trilioane de adrese (2 la puterea 128), permiţând unui număr de miliarde de oameni să se conecteze şi facilitând internetului menţinerea ritmului actual de creştere pe termen lung.
Noul protocol va înlocui în timp protocolul IPv4, ale cărui resurse de conectare (patru miliarde de adrese IP – sau 2 la puterea 32) vor ajunge în curând la epuizare. IPv6 va putea acoperi necesităţile crescute pentru transferul de informaţii, generate de dezvoltarea alertă şi de creşterea acccelerată a numărului dispozitivelor fixe şi mobile care se conectează şi se vor conecta în viitor la internet.
Numărul conexiunilor fixe la internet va creşte semnificativ
Rata de penetrare a internetului fix pe teritoriul României în 2012 va avea un nivel similar cu anul trecut. În acest moment este cu mult sub 50%.
„România a înregistrat în anul 2011 creşteri importante ale numărului de conexiuni fixe şi mobile de bandă largă. Numărul de conexiuni de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a înregistrat o creştere de 9%. Totodată, ratele de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 de locuitori şi la 100 de gospodării au crescut pe parcursul anului 2011 cu 1,5, respectiv 3,6 puncte procentuale, până la 17,1%, respectiv 41,6%. E stimăm că ratele de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe vor înregistra şi în 2012 creşteri similare celor înregistrate la nivelul anului 2011” ne-a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Potrivit acestuia, piaţa serviciilor de acces la internet la puncte fixe prezintă caracteristicile unei pieţe concurenţiale, în creştere (nu este matură), iar rata redusă de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă creează premisele pentru o dezvoltare semnificativă a acestei pieţe. „Drept consecinţă, tarifele practicate sunt relativ volatile şi se modifică în funcţie de evoluţia cererii şi ofertei pe piaţă”, a mai spus preşedintele ANCOM.
RCS&RDS extinde masiv reţeaua de fibră optică
Numărul conexiunilor RCS&RDS la internet prin fibră optică a ajuns la aproximativ 1,4 milioane.
„Suntem prezenţi masiv în zonele urbane, dar am intrat şi în zonele rurale şi în cele periferice din marile oraşe, unde de câtva timp, am început şi am putut să ne extindem datorită tehnologiei GPON”, au mai spus reprezentanţii RCS&RDS.