Ar putea reporni Nord Stream? Cumpărătorii europeni de gaze rusești au făcut rezervări de capacitate pe conductă
Rusia a oprit fluxurile prin conducta Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică până în Germania, pe 31 august, pentru ceea ce trebuia să fie trei zile de întreținere, dar alimentarea nu a mai fost reluată de atunci.
Nominalizările sunt cereri de furnizare de gaz din partea cumpărătorilor și nu înseamnă nepărat că gazul va curge efectiv prin conductă. În timp ce nominalizările erau vizibile pe site-urile web ale operatorilor conductelor germane care leagă Nord Stream 1 de utilizatorii finali, site-ul web al operatorului Nord Stream 1 nu a afișat nicio solicitare de nominalizare, în această dimineață.
Închiderea Nord Stream 1 de luna trecută a exacerbat cea mai gravă criză a aprovizionării cu gaze din Europa, prețurile la energie crescând, iar și importatorii germani au evocat chiar posibile raționalizări în cea mai mare economie a Uniunii Europene.
Moscova a acuzat sancțiunile impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina, pentru că au împiedicat operațiunile de rutină și întreținerea Nord Stream 1. Bruxelles-ul spune că acesta este un pretext și Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a riposta.
Nord Stream 1 este de departe cel mai mare gazoduct rusesc către Europa, transportând până la 59,2 miliarde de metri cubi de gaz pe an.
La începutul acestei luni, șeful executiv adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov, a declarat pentru Reuters că livrările prin Nord Stream 1 nu se vor relua până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte. Siemens Energy a declarat că nu poate înțelege informațiile furnizate de Gazprom anunțând că nu există vreun motiv de natură tehnică pentru sistarea fluxurilor de gaze.
Prețurile gazelor europene s-au dublat de la începutul anului, pe fondul scăderii livrărilor rusești.
Președintele Vladimir Putin a negat vineri că Rusia are vreo legătură cu criza energetică din Europa, spunând că, dacă Uniunea Europeană ar vrea mai mult gaz, ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea conductei Nord Stream 2.
Nord Stream 2, o conductă paralelă cu Nord Stream 1, a fost finalizată în urmă cu un an, dar Germania a decis să nu îl mai utilizeze cu doar câteva zile înainte ca Rusia să-și trimită trupele în Ucraina, pe 24 februarie.
Pentru 19 septembrie, cumpărătorii au făcut nominalizări pentru 3.652.554 de kilowați/oră pe oră (kwh/h) de gaz prin Nord Stream 1 între orele 8:00-9:00 CET pentru livrare la gazoductul OPAL din estul Germaniei, arată date pe site-ul OPAL. Cumpărătorii de gaze prin gazoductul NEL au nominalizat 14.291.845 kwh/h de gaz în aceeași perioadă de timp, potrivit datelor NEL.
Nord Stream, OPAL și NEL nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta situația