Arabia Saudită îşi apără politica petrolieră în faţa acuzaţiilor americane
La 5 octombrie, OPEC+ (cei 13 membri ai OPEC conduşi de Arabia Saudită şi cei zece parteneri ai lor conduşi de Rusia) au decis o reducere a cotelor lor de producţie cu două milioane de barili pe zi, pentru a susţine preţurile petrolului brut care erau în curs de scădere, scrie Agerpres.
SUA au avertizat că vor exista ‘consecinţe’ la decizia OPEC+ şi le-au reproşat saudiţilor că furnizează astfel Rusiei un ‘sprijin economic’, dar şi ‘moral şi militar’.
‘Suntem stupefiaţi de acuzaţiile cum că regatul se plasează de partea Rusiei în războiul contra Ucrainei’, a scris duminică seara pe Twitter ministrul apărării al Arabiei Saudite, Khaled bin Salman.
El a explicat că decizia OPEC+ ‘a fost luată în unanimitate’ şi din ‘raţiuni pur economice’.
‘Iranul este şi el membru al OPEC+, aceasta înseamnă că regatul se raliază de asemenea Iranului?’, a ironizat el, ştiută fiind marea rivalitate între Ryad şi Teheran în Orientul Mijlociu.
Însuşi regele Salman, într-o alocuţiune difuzată duminică seara de media oficiale, a apărat ‘strategia energetică’ a ţării sale şi ‘rolul ei central’ în cadrul OPEC+.
Suveranul saudit a subliniat că este vorba despre ‘a susţine stabilitatea şi echilibrul pieţelor globale’.
Ryadul respinsese săptămâna trecută acuzaţiile americane.
Întrebat duminică la CNN, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, a spus că preşedintele american Joe Biden ‘nu are nicio intenţie’ să-l întâlnească pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman la summitul G20 prevăzut să aibă loc luna viitoare în Indonezia.
‘Preşedintele a spus efectiv că va reevalua relaţiile noastre cu Arabia Saudită pentru că (aceasta din urmă) a luat partea Rusiei împotriva intereselor poporului american’, a declarat Sullivan.
Parteneri ai Statelor Unite şi aliaţi apropiaţi ai Arabiei Saudite în zona Golfului, Bahreinul şi Emiratele Arabe Unite au apărat, la rândul lor, decizia OPEC+.