Arabia Saudită nu are intenţia de a reintroduce un embargou petrolier similar celui din 1973

Economica.net
22 10. 2018
petrol_arabi_675483945793_94355100

Administraţia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite, evocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că aceasta a fost în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi. Acest critic vocal al regimului saudit condus de prinţul Mohammed bin Salman, a fost văzut ultima dată pe 2 octombrie atunci când a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

„Nu există o astfel de intenţie”, a spus Khalid al-Falih întrebat dacă ar putea fi repetat embargoul petrolier din 1973. „Acest incident va trece. Arabia Saudită este o ţară responsabilă, de decenii am utilizat politica noastră petrolieră drept un instrument economic responsabil şi am izolat-o de politică”, a adăugat oficialul saudit.

Khalid al-Falih a subliniat că, dacă preţul petrolului va creşte, acest lucru va încetini economia globală şi va declanşa o recesiune dar a apreciat că, deşi luna viitoare ar urma să intre în vigoare sancţiunile împotriva Iranului, nu există nicio garanţie că preţul petrolului va creşte.

„Nu vă pot oferi garanţii, pentru că nu pot face previziuni cu privire la ce se va întâmpla cu alţi furnizori”, a spus Falih întrebat fiind dacă preţul barilului de petrol va ajunge din nou la nivelul de 100 de dolari. „Avem sancţiunile impuse Iranului şi nimeni nu ştie care vor fi exporturile iraniene. În al doilea rând, există posibilitatea scăderii producţiei în alte ţări precum Libia, Nigeria, Mexic şi Venezuela. Dacă de pe piaţă vor dispărea trei milioane de barili pe zi nu vom putea acoperi acest volum. Astfel că ne vom utiliza rezervele”, a spus Khalid al-Falih.

Ministrul saudit al Energiei a spus că, în scurt timp, ţara sa îşi va majora producţia la 11 milioane barili pe zi, de la nivelul actual de 10,7 milioane barili pe zi, având capacitatea de a ajunge până la o producţie de 12 milioane barili pe zi. În plus, anul viitor producţia mondială de petrol ar putea beneficia de contribuţia unor ţări precum Brazilia, Kazahstan şi SUA, a adăugat Khalid al-Falih.