Arabia Saudită se pregăteşte pentru era post-petrol cu un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari

Arabia Saudită se pregăteşte pentru era post-petrol prin înfiinţarea celui mai mare fond suveran din lume, de 2.000 de miliarde de dolari, care să reunească cele mai valoroase active ale regatului, relatează Bloomberg, citat de News.ro.
Economica.net - vin, 01 apr. 2016, 14:32
Arabia Saudită se pregăteşte pentru era post-petrol cu un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari

Prinţul Mohammed bin Salman a prezentat într-un interviu viziunea sa referitoare la Public Investment Fund (PIF).

În cadrul strategiei, Arabia Saudită va vinde acţiuni la compania mamă a companiei petroliere Aramco şi va transforma gigantul petrolier într-un conglomerat industrial.

Ofeta publică iniţială ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, urmând să fie vândute sub 5% din acţiuni.

„Listarea Aramco şi transferarea acţiunilor la PIF vor face ca investiţiile să devină sursa veniturilor guvernului saudit, nu petrolul. Ce mai rămâne este diversificarea investiţiilor. În 20 de ani, vom fi o economie care nu depinde doar de petrol”, a spus prinţul.

La aproape opt decenii de la descoperirea petrolului saudit, fiul de 30 de ani al regelui Salman vrea să transforme cel mai mare exportator de petrol din lume într-o economice pregătită pentru era viitoare.

Pe măsură ce strategia va prinde formă, viteza schimbărilor ar putea şoca societatea conservatoare a regatului, obişnuită cu subvenţiile guvernamentale.

Vânzarea de acţiuni Aramco este planificată pentru 2018 sau chiar mai devreme.

Fondul de investiţii va juca apoi un rol major în economie, investind în ţară şi în străinătate.

La mărimea planificată, fondul suveran ar avea capacitatea să cumpere Apple, Alphabet (compania mamă a Google), Microsoft şi Berkshire Hathaway, cele mai mari companii tranzacţionate la bursă.

PIF va majora ponderea investiţiilor străine la 50% din activele sale, până în 2020, de la 5% în prezent, a spus Yasir Alrumayyan, secretar general al board-ului acestuia.

Planul de schimbări structurale vine după adoptarea, anul trecut, a unor măsuri de reducere a cheltuielilor şi de prevenire a creşterii deficitului bugetar la peste 15% din PIB.

La sfârşitul anului trecut, autorităţile au mărit preţurile carburanţilor şi electricităţii şi s-au angajat să oprească cheltuielile excesive, după scăderea cotaţiilor petrolului.

„Guvernul obişnuia să depăşească cu 40% bugetul planificat, dar deficitul a fost redus la 12% în 2015. Nu cred că avem o problemă când vine vorba despre preţurile scăzute ale petrolului”, a spus Salman.

Întrebarea este dacă reacţia saudiţilor la înjumătăţirea preţurilor petrolului nu este tardivă, în special având în vedere influenţa ţării pe piaţa ţiţeiului.

Arabia Saudită va îngheţa producţia doar dacă Iranul şi alţi mari producători vor face acest lucru, a precizat prinţul.

Un raport al FMI din 2014 a arătat că sunt mulţi producători de petrol care nu au reuşit să îşi diversifice economiile şi puţine exemple de succes.

Este posibil ca monarhiile din Golf să fi ratat cea mai bună ocazie, aceea în care preţurile petrolului erau de peste 100 de dolari pe baril, fiind mai greu să facă acest lucru la 40 de dolari pe baril, notează Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...