Arabia Saudită şi Rusia, doi dintre cei mai mari producători de petrol din lume, au căzut de acord să îngheţe producţia de petrol la nivelul din ianuarie în cadrul discuţiilor din Qatar, relatează Bloomberg.
Îngheţarea producţiei la nivelul din ianuarie ar fi „adecvată” şi ţara sa doreşte, în continuare, să asigure necesarul pentru cererea clienşilor său, a declarat Ali Al-Naimi, ministrul saudit al Petrolului, în Doha, după discuţii cu Alexander Novak, ministrul rus al Energiei. Qatar şi Venezuela au fost de acord, de asemenea, să participe şi ele şi să îngheţe producţia.
„O îngheţare nu ar crea o întoarcere imediată a situaţiei în formă de U, dar creează o fundaţie mai bună pentru o revenire a preţului în al doilea semestru”, a declarat Olivier Jakob, şeful companiei de consultanţă petrolieră Petromatrix GmBh, într-o notă către clienţi înainte de finalizarea întâlnirii.
Preţul petrolului a crescut după anunţ. Ţiţeiul Brent se vindea, la Londra, cu 34,20 de dolari barilulm, în creştere cu 2,4%, după ce anterior avusese un plus de 6,5% la preţ.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Arabia Saudită a produs 10,2 milioane de barili pe zi în ianuarie, sub vârful recent de 10,5 milioane de barili pe zi din iunie 2015. Rusia a produs aproape 10,9 milioane de barili pe zi în ianuarie, un record post-Sovietic, conform cifrelor oficiale.
Qatarul va conduce monitorizarea înţelegerii, a spus Mohammad bin Saleh al-Sada, ministrul Energiei din Qatar. Preţurile mici pentru petrol nu au fost ceva pozitiv pentru lume, a mai spus el.
După mai mult de un an de când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să nu reducă producţia pentru a creşte preţurile, petrolul rămâne cu circa 70% sub nivelul său record din 2014. Oferta încă depăşeşte cererea şi stocurile record la nivel mondial continuă să crească, şi ar putea chiar să conducă la un preţ de sub 20 de dolari pentru un baril înainte de finalizarea acetsui trend, conform Goldman Sachs Group Inc.