Pentru a putea reduce deficitul bugetar provocat de scăderea veniturilor din petrol, guvernul celui mai mare exportator mondial şi-a redus cheltuielile şi de asemenea a suspendat plăţile datorate companiilor de construcţii, instituţiilor medicale şi chiar ale unor firme străine de consultanţă care ajută guvernul saudit să pună la punct reforme economice. Însă întârzierile la plata arieratelor a provocat pagube serioase unor companii, ceea ce a încetinit economia.
Autorităţile de la Riad nu au dezvăluit valoarea totală a arieratelor însă analiştii estimează că acestea ar putea să se ridice la zeci de miliarde de dolari.
Potrivit documentului emis de Ministerul de Finanţe, consultat de Reuters, un decret regal a mandatat ministrul de Finanţe ‘să ia toate măsurile necesare pentru a plăti toate arieratele până la finele anului’, dar precizează că ‘plăţile nu ar trebui să depăşească 100 de miliarde de riali’. Banii ar urma să vină de la surplusurile bugetare acumulate în anii precedenţi. În document nu se precizează dacă guvernul se aşteaptă să utilizeze în întregime suma maximă alocată de 100 de miliarde de riali.
Proiectul de buget iniţial pentru 2016 preconizează un deficit de 326 miliarde de riali (aproximativ 87 miliarde de dolari), după un deficit record de 367 miliarde de riali în 2015. Plata unor arierate de 100 miliarde de riali până la finele acestui an ar duce la un deficit mai mare decât se preconiza iniţial.
În încercarea de a-şi remedia finanţele publice, Arabia Saudită a strâns 17,5 miliarde de dolari la prima sa emisiune internaţională de obligaţiuni. Vânzarea de obligaţiuni este simbolică pentru modul în care s-a schimbat situaţia financiară a Arabiei Saudite. În urmă cu cinci ani era de neconceput ca cel mai mare producător mondial de petrol să împrumute bani de pe pieţele internaţionale. Însă prăbuşirea preţului petrolului a creat o gaură imensă în bugetul Arabiei Saudite, astfel că autorităţile de la Riad au fost nevoite să se împrumute de la băncile saudite şi de asemenea să recurgă la o parte din rezervele valutare.