Arad: Primarul din Şimand, amendat cu 5.000 lei pentru că refuză să vireze salariile profesorilor

Primarul comunei Şimand, Ioan Şimon, a fost amendat cu 5.000 de lei de Prefectura Arad pentru că refuză plata angajaţilor şcolii din localitate, în timp ce dascălii au intrat în grevă generală, iar 400 de copii au fost trimişi acasă.
Economica.net - mar, 14 feb. 2012, 08:52

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Arad, Ramona Creţu, primarul din Şimand, Ioan Şimon, a fost amendat cu 5.000 de lei pentru pentru „nerespectarea hotărârii Consiliului Local referitoare la buget, în care este prevăzută plata salariilor către angajaţii şcolii din comună”, informează Mediafax.

Primarul din Şimand, Ioan Şimon, a declarat că va contesta procesul verbal de amendă. „Nu amenda, care este primită în nume personal, este soluţia problemei şi o voi contesta”, a spus Şimon.

Între timp, 95% dintre dascălii Şcolii Generale Şimand au intrat, marţi dimineaţă, în grevă generală pe termen nelimitat, astfel că 400 de copii de grădiniţă şi din clasele I – VIII au fost trimişi acasă. „Nu vom reveni la catedre până când primarul nu ne plăteşte salariile”, a spus liderul sindical din şcoală, Diana Goldiş.

Pe de altă parte, primarul a spus că greva este ilegală. „Nu au parcurs etapele legale pentru grevă generală. Profesorii vor trebui să cedeze, iar Consiliul de administraţie al şcolii să numească un alt director. Până atunci nimic nu se va schimba, banii nu vor fi viraţi, iar numai instanţa de judecată mă poate convinge că nu am dreptate”, a spus Şimon.

Luni dimineaţa, cadrele didactice de la Şcoala Generală Şimand au suspendat cursurile din cauză că nu şi-au primit salariile şi au ameninţat că vor declanşa greva pentru că primarul ar refuza să vireze banii până când nu va fi numit un nou director.

Liderul sindical al Şcolii Generale Şimand, Diana Goldiş, declara că dascălii nu au ţinut cursuri luni, iar de marţi ar putea intra în grevă.

Profesorii au intrat în clase şi i-au supravegheat pe copii, fără să predea.

Conform sursei citate, cei aproximativ 40 de angajaţi ai şcolii nu şi-au primit încă salariile care trebuiau virate în 5 februarie. „Primarul refuză să vireze banii pentru că este în conflict cu actualul director al unităţii şcolare, pe care încearcă să-l schimbe”, declara Goldiş.

Primarul comunei Şimand, Ioan Şimon, declara nu a virat salariile „pentru că şcoala nu are director, postul fiind vacantat”. El spunea că directorul Aurelia Lasc nu mai este pe funcţie şi că va vira salariile doar când postul acesteia va fi ocupat de o altă persoană.

Cu toate acestea, inspectorul şcolar general, Mirela Aldescu, afirma că Aurelia Lasc este în continuare în funcţie şi că neînţelegerile dintre edilul comunei şi conducerea şcolii urmează să se tranşeze în justiţie, iar între timp Ministerul Educaţiei a fost informat despre situaţia de la Şimand.

Conflictul dintre primar şi directorul şcolii este mai vechi, iar în luna decembrie a anului trecut edilul a fost acuzat de Aurelia Lasc că a agresat-o fizic, care a depus şi o plângere penală pe numele edilului. Aurelia Lasc afirma în decembrie că a început să aibă probleme cu primarul imediat ce a fost numită în funcție, în toamna anului trecut.

În urma neînțelegerilor dintre părți, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a efectuat un control în școală, însă nu a constatat nereguli în activitatea conducerii unității.

În luna iunie a anului trecut, primarul Ioan Şimon refuzase timp de aproape două săptămâni să le plătească salariile celor 40 de angajați ai Şcolii Generale afirmând că vrea să tragă ”un semnal de alarmă asupra debandadei care are loc de o lună în şcoală”. Atunci, în funcție era alt director, pe care edilul îl acuza că „este omul PDL”.

Ioan Şimon afirmase că nevirarea salariilor este ”o măsură la îndemâna primarului” pentru a „determina schimbarea de atitudine în această şcoală”.

Pe de altă parte, profesorii şcolii îl acuzaseră pe edil că a refuzat să semneze statele de plată pentru că nu au fost de acord cu schimbarea zilei pentru manifestările dedicate încheierii anului şcolar.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...