Arafat: E mai uşor să combaţi dezinformările înainte de a deveni virale. Ce a spus şeful DSU despre proiectul controversat de scanare al presei online

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că este mai uşor ca dezinformările să fie oprite înainte de a deveni virale, decât să fie combătute ulterior.
AGERPRES - lun, 14 mart. 2022, 15:15
Arafat: E mai uşor să combaţi dezinformările înainte de a deveni virale. Ce a spus şeful DSU despre proiectul controversat de scanare al presei online

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că este mai uşor ca dezinformările să fie oprite înainte de a deveni virale, decât să fie combătute ulterior.

„Nimeni nu a pus problema de a cenzura, nimeni nu a pus problema că noi vom închide entităţi de media sau de social media sau aşa mai departe. (…) Vedem foarte bine ce pot să facă dezinformările şi ce poate să facă o ştire virală pe social media care este mincinoasă. Dacă o prinzi la începutul ei, mult mai bine o combaţi, decât să o prinzi când a devenit virală peste tot şi când pe lume nu o mai interesează ce mai scrii tu şi ce mai răspunzi tu”, a spus Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Declaraţiile vin în cotextul informaţiilor publicate pe Profit.ro conform cărora Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina.

El a adăugat că monitorizarea şi răspunsul la anumite chestiuni inexacte, distorsionate, care sunt intenţionat dezinformatoare, este o datorie a statului, de aceea a fost creată o platformă care să aibă în vedere aceste aspecte.

„Sunt directive europene în acest sens. Sunt reguli europene în acest sens. Faptul că o entitate media a ieşit cu un ‘fake’ că noi vrem să cenzurăm şi s-a interpretat aşa şi mulţi au început ‘cenzură! cenzură!, cenzură!’, să îmi arate cineva unde scrie că noi vom închide pe cineva. Oricum, nici nu avem uneltele. Singurele momente în care poţi să faci aşa ceva este în stare de urgenţă. Noi nu avem stare de urgenţă, nici nu prevedem o stare de urgenţă şi nu avem nicio unealtă în acest sens”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a explicat că grupul care se va ocupa de aceste dezinformări va reprezenta o colaborare între mai multe entităţi şi nu va exista un şef al acestui grup.

„Suntem parte din acest grup. Şi alţii pot să fie parte din acest grup şi informaţiile, cum am zis, nu sunt destinate DSU-ului, sunt destinate mai multor entităţi: şi private, şi publice, şi din mediul ONG-urilor. Deci nu sunt informaţii care sunt destinate doctorului Arafat, că să înţelegem asta, dar DSU le va folosi pentru a răspunde şi a clarifica lucrurile care sunt, hai să zicem, exprimate sau reflectate în mod fals sau incorect sau distorsionat în spaţiul public”, a mai declarat Arafat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că nu Executivul se va ocupa cu stabilirea „tipurilor de adevăruri care circulă în spaţiul public”, însă este rolul acestuia şi responsabilitatea instituţiilor publice din România să informeze corect opinia publică şi eventual să o facă în timp util.

„Am văzut ce s-a întâmplat în cazul creşterii preţurilor la carburanţi. Am văzut ce s-a întâmplat în cazul aşa-zisei crize a uleiului sau ce se mai întâmplă în cazul aşa-ziselor crize de alte tipuri de produse alimentare sau de altă natură, iar autorităţile trebuie să informeze de îndată ce în spaţiul public, chiar şi în intermediul unei reţele de social media, încep să circule informaţii privind situaţii care generează o anumită stare de preocupare, acele lucruri trebuie verificate, iar opinia publică trebuie să cunoască adevărul despre această situaţie”, a declarat Dan Cărbunaru.

El a adăugat că, pentru a preveni crearea de panică prin răspândirea de informaţii false, autorităţile trebuie să intervină în timp rapid, cu informaţii complete, credibile, împreună cu cei care sunt într-un fel sau altul afectaţi.

„Iar acest lucru se face cu informaţii la care publicul să aibă acces în timp real şi concret. Răspunsul autorităţilor nu este cenzură, nu este limitarea dreptului la informare sau la liberă exprimare, ci dimpotrivă, asigurarea unui canal de comunicare în timp real între cetăţeni, între opinia publică şi sursele oficiale de ştiri, care sunt datoare să prezinte poziţia autorităţilor de fiecare dată când în spaţiul public apar semne de întrebare în legătură cu diverse domenii, cu respectarea, aşadar, a dreptului de liberă exprimare şi, bineînţeles, responsabilităţilor pe care autorităţile le au în comunicarea cu cetăţenii”, a mai spus Cărbunaru.

Raed Arafat a adăugat că, în aceste momente, dezinformarea poate reprezenta o armă.

„O armă a altora. Noi trebuie să o combatem. Ca să o combatem, trebuie să ştim de ea. Circulă foarte multe chestii în spaţiul online, în spaţiul public şi este normal să ştim, ca să putem să reacţionăm şi să răspundem cu punctul nostru de vedere. Noi nu am trecut la închiderea unor portaluri sau alte chestii, dar vedeţi în lume deja s-au luat unele măsuri, chiar de ţări foarte democratice. Noi nici nu am luat, nici nu am recomandat, (…) dar o armă care este folosită în aceste momente, care este arma dezinformării şi a manipulării, trebuie să aibă răspuns imediat, ca să putem să oprim orice posibilitate de a impacta negativ societatea şi instituţiile care deservesc oamenii”, a afirmat Arafat.

Context

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor Profit.ro. Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe e-mail (detalii mai jos), să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză. Tot articolul poate fi citit pe Profit.ro.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...