Arafat: Într-o catastrofă aviatică, medicii sunt subordonaţi comandantului locului, numit de IGSU

Echipele medicale care intervin într-o catastrofă aviatică sunt subordonate comandantului locului, numit de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), şi astfel patricipă la operaţiuni, caută victime în limita lor de competenţă şi aplică toate manoperele specifice, a spus Raed Arafat.
Economica.net - joi, 23 ian. 2014, 19:38
Arafat: Într-o catastrofă aviatică, medicii sunt subordonaţi comandantului locului, numit de IGSU

„Doctorul Arafat nu este coordonatorul suprem al intervenţiilor. Aceste intervenţii au proceduri, după o legislaţie foarte clară. Nu pot fi dependente de o persoană”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Raed Arafat, referitor la intervenţia în cazul accidentului aviatic din Apuseni.

El a precizat că Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Sănătăţii a intrat automat în acţiune. „Noi, la MS, avem reglementări foarte clare şi care au fost respectate în totalitate. Sunt proceduri clare. În momentul în care s-a dat alertarea către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă de către Inspectoratul General, lucru care s-a făcut fără probleme, automat au fost alertate inclusiv structurile medicale. Şi au plecat împreună şi au intervenit împreună, confrom procedurilor”, a explicat Raed Arafat.

El a mai explicat că medicul şef pe regiune al SMURD, Adela Golea, a plecat imediat către locul de intervenţie, în timp ce medicul inspector Hadrian Burcea nu s-a putut deplasa, pentru că a suferit un accident, dar a trimis oameni şi a ţinut permanent legătura cu cei de acolo.

„Am avut personal medical. În plus, am avut şi personal de la două servicii de ambulanţă. Rolul lor este ca, atunci când ajung la faţa locului, să se subordoneze comandatului locului, să răspundă la orice solicitare, să patricipe la operaţiuni, să intre şi să caute în limita lor de competenţă şi să aplice toate manoperele medicale, triaj, tratament, totul până la scoaterea bolnavilor la spital. Şi aceste proceduri, din punctul de evdere al personalului medical şi paramedical s-au respectat”, a mai spus secretarul de stat.

Arafat a mai precizat că niciodată medicul nu poate fi comandatul intervenţiei în zonă, în cazul unui accident de tipul celui din Apuseni.

„Comandatul intervenţiei în zonă este numit de IGSU. Este un om din partea inspectoratului pe acet tip de intervenţii de situaţii de urgenţă. Din IGSU face parte şi SMURD pe partea medicală În cazul unei catastrofe aviatice, coordonatrea la faţa locului este unică, iar acesteia i se subordonează SMURD şi serviciul de ambulanţă. Deci avem acest principiu descris foarte clar în Legea 95 (Legea 95/2006 a reformei în sănătate, n.r.), adică de comandă unică pe astfel de situaţii”, a adăugat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai explicat că, nefiind în ţară, nu ar fi fost corect să intervină în coordonarea situaţiei şi tot ce a putut face a fost să ţină legătura spre informare cu colegii

„Ceea ce am putut face, de la Budapesta, a fost să vorbesc imediat cu profesorul Irinel Popescu. Am alerat pe cine trebuia să alertez. (…) L-am sunat pe domnul general Burlui (Ion Burlui, fostul şef al IGSU, n.r.), l-am sunat pe domnul general Grădinaru de la Aviaţa Ministerului de Interne (Dorel Grădinaru, şeful Inspectoratului General de Aviaţie din MAI, n.r.), pe domnul ministru Duşa (ministrul Apărării Mircea Duşa, n.r.) pentru că acolo era partea de căutare – salvare, pe MApN, în caz de cădere de avion. Apoi, m-am oprit pentru că era normal să las instituţiile să ia măsurile, pentru că erau în ţară, aşa cum prevăd procedurile”, a adăugat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, într-o catastrofă aviatică în mod normal instituţia care alertează şi stabileşte zona de căutare este ROMATSA.

Secretarul de stat a mai spus că, deşi nu are nimic să repreşeze echipelor medicale şi paramedicale, totuşi o analiză a evenimentelor va fi realizată cât de curând.

În legătură cu unele păreri, vehiculate în presă, conform cărora Aurelia Ion nu ar fi fost resuscitată suficient, Arafat a spus că este convins că medicii de la faţa locului au luat cea mai bună decizie, precizând că aceştia aveau tot ce le trebuia pentru a continua manevrele dacă ar fi fost cazul.

„Faptul că temperatura generală a colegi nostre era de 18, deci nu temperatura pielii, în condiţiile de acolo, arată că, probabil, studenta a fost într-un stop cardiac foarte prelungit şi de acolo a coborât temperatura. Nu era în stop cardiac din cauza hipotermiei. Este o diferenţă în cazul hipotermiei: dacă hipotermia cauzează stopul cardiac sau dacă, după ce ai făcut stopul cardiac, ţi-a scăzut temperatura. (…) Din datele pe care le avem, cel mai probabil a fost un stop cardiac foarte aproape de momentul căderii, de aceea şi medicul Zamfir a început resuscitarea”, a spus Arafat, apreciind că ideea că nu s-ar fi făcut resuscitare atât cât trebuie sau că, dacă medicii ajungeau mai repede, fata ar fi fost sigur salvată „ar putea amăgi fals o familie îndurerartă”.

Întrebat dacă are de gând să includă Salvamontul în serviciile de urgenţă, secretarul de stat a răspuns afirmativ.

„El este conectat la 112. Este o instituţie foarte importantă. La fel şi Jandarmeria montană. (…) În aceste intervenţii Salavomontul este extrem de important şi trebuie neapărat integrat la maxim în sistemul integrat de urgenţă, să nu fie o instituţie izolată”, a adăugat Raed Arafat.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, în judeţul Cluj.

În urma accidentului, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...