Arafat: Masca devine obligatorie pe stradă la incidență de peste 6 la mie. Vor fi și câteva excepții

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că în localităţile în care se înregistrează o incidenţă de peste şase cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în aer liber, dar că vor exista şi anumite excepţii.
AGERPRES - sâm, 02 oct. 2021, 14:50
Arafat: Masca devine obligatorie pe stradă la incidență de peste 6 la mie. Vor fi și câteva excepții

„La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi. Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă. De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta. Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii. Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni”, a arătat Arafat, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Acces liber doar pentru vaccinați sau pentru cei trecuți prin boală

Guvernul a aprobat sâmbătă, prin hotărâre, noile măsuri de gestionare a pandemiei de COVID, stabilind că în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori accesul la anumite activităţi este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, a precizat Raed Arafat.

„Hotărârea aprobată astăzi va permite desfăşurarea unor activităţi doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul, deci trecute prin boală. Aceste două categorii vor avea anumite măsuri care vor permite desfăşurarea activităţilor peste 6 la mie”, a declarat Raed Arafat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a explicat de ce nu va mai fi permis şi accesul persoanelor testate la respectivele activităţi.

„Întrebarea „de ce nu permitem şi testaţilor?”. Există un management al riscului aici, considerăm activităţile care au fost reglementate ca activităţi cu risc şi pentru a reduce numărul celor care ajung la spitalizare la terapie intensivă; testaţii pot să se infecteze, pot să aibă probleme şi pot să ajungă la terapie intensivă, motiv pentru care în zonele unde este riscul mai mare a rămas prelungirea unor activităţi peste 6 la mie doar pentru persoanele vaccinate şi persoanele care sunt trecute prin boală”, a precizat Arafat.

Şeful DSU a prezentat câteva exemple de activităţi supuse regulilor adoptate de Guvern şi condiţiile de desfăşurare a acestora.

„De exemplu, organizarea evenimentelor private – nunţi, botezuri – o să fie permisă cu participarea acestor două categorii de persoane, până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane, dacă incidenţa este peste 6 la mie. În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% în capacitatea maximă a spaţiului, din cele două categorii de persoane, cu asigurarea unei distanţe de minim un metru între persoane şi purtarea măştii de protecţie. Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitate, tot pentru cele două categorii de persoane şi, bineînţeles, cu purtarea măştii”, a precizat el.

Acesta a adăugat că organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, pentru cele două categorii de persoane menţionate.

„Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membri ai aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, dar cu condiţia să fie vaccinate sau trecute prin boală. Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber se desfăşoară în judeţele/localităţile (unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mie – n.r.) cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. Organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, să fie permisă cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului din interior sau exterior, cu suprafaţă minim doi metri pătraţi pe persoană şi cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică”, a detaliat Arafat.

Şeful DSU a adăugat că activitatea cu public a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă, între orele 5,00 şi 24,00.

„Iar magazinele, mallurile etc., până la ora 22,00, rămânând, bineînţeles, funcţionale activităţile de take away şi de livrare”, a completat el.

Arafat a mai precizat că prin HG s-au introdus excepţii în privinţa circulaţiei, în zonele în care există limitări de circulaţie, în cazul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Întrebat dacă în cazul copiilor până în 12 ani care nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut prin boală se aplică aceleaşi reguli, el a spus: „Copiii până la 12 ani sunt scutiţi, copiii nu intră în aceste restricţii”.

Licitație ONAC pentru teste de salivă

Arafat a mai spus că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) va lansa o licitaţie pentru testele pe bază de salivă, care urmează să fie utilizate în şcoli.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern, Arafat şi-a exprimat speranţa ca astfel de teste să fie achiziţionate în scurt timp, dar a menţionat că până la obţinerea acestora, vor fi folosite teste antigen rapide.

„În momentul în care primim specificaţiile testelor – şi ştiu că Ministerul Sănătăţii deja a acţionat şi la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ca să ne dea specificaţiile lor – deci, în momentul în care le avem, ONAC va porni la licitaţia, pe procedurile din Ordonanţa 11 şi sper să primim în foarte scurt timp primele cantităţi din aceste teste. Până atunci, clar, rămân testele antigen rapide, până ce vor veni aceste teste (pe bază de salivă, n.r.) ca să faciliteze testarea de screening noninvazivă, adică în care nu trebuie să faci nimic care să deranjeze copilul, pentru că se ia din salivă”, a spus secretarul de stat.

Măsurile adoptate nu privesc raporturile de muncă

Secretarul de stat a explicat că măsurile adoptate sâmbătă de Guvern privind gestionarea pandemiei de COVID-19 nu se aplică în cazul raporturilor de muncă, acestea putând fi decise doar în baza unui proiect de lege, şi nu a unei hotărâri de guvern.

El a răspuns astfel întrebat despre faptul că actorii nevaccinaţi au atras atenţia că noile reguli impuse de Guvern nu le vor mai permite să meargă la locul de muncă, în condiţiile în care li se refuză posibilitatea de a prezenta un test anti COVID.

„Nu a guvernat hotărârea asta cei care sunt la locul de muncă, acolo, fiind raporturi de muncă, orice modificare trebuie să fie prin proiect de lege. Însă, actorii pot să se testeze, pot să se asigure că sunt asimptomatici, ei sunt pe scenă, oamenii sunt în sală. Deci, la acest moment, nu se aplică raporturilor de muncă, pentru asta vedeţi că nu s-a intrat în hotărârea de guvern pe anumite chestii care trebuie numai prin lege făcute. Însă măsurile care s-au luat aici, considerăm că legislaţia actuală şi modul la care până acum am stabilit măsurile le considerăm măsuri de sănătate publică şi că se pot lua în această formă”, a precizat Raed Arafat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Guvernul a aprobat sâmbătă, prin hotărâre, noile măsuri de gestionare a pandemiei de COVID, stabilind că în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori accesul la anumite activităţi este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Despre mitingul AUR

Arafat a spus în legătură cu protestul anunţat pentru sâmbătă în Bucureşti de reprezentanţii AUR că „este o situaţie care va fi gestionată la nivelul ordinii publice”, adăugând că, din câte ştie, manifestaţia „nu are aprobare”.

Oficialul a fost întrebat despre faptul că la mitingul AUR anunţat pentru sâmbătă în Bucureşti s-ar putea depăşi numărul de 100 de participanţi.

„Regula e regulă, e un miting care ştiu că nu are aprobare, dar aici, deja, colegii de la ordine publică ştiu care sunt măsurile ce se iau, cum se manageriază situaţia respectivă. Oricum nu putem cere să aibă vaccin unora care vin nemulţumiţi, nici de vaccin, nici de nimic, aşa că e o situaţie care va fi gestionată la nivelul ordinii publice”, a afirmat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Statul va cumpăra două avioane pentru transport medicalizat

Raed Arafat a mai anunţat că în şedinţă de Guvern de sâmbătă a fost avizată achiziţionarea a două avioane de transport medicalizat, în valoare totală de 40 de milioane de lei.

Secretarul de stat a menţionat că licitaţia este în curs de finalizare şi că fiecare avion va putea transporta până la trei pacienţi, dintre care doi de terapie intensivă.

„Astăzi a fost emisă o hotărâre de guvern, de importanţă majoră pentru noi, pentru sistemul de urgenţă, pentru a aviza investiţia care depăşeşte 40 de milioane de lei – este obligatoriu să se emită, pentru astfel de investiţii, hotărâri de guvern – pentru achiziţionarea a două avioane de transport medicalizat, care vor funcţiona în cadrul Inspectoratului de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, respectiv al SMURD-ului. De fapt, acest aviz s-a primit astăzi, licitaţia fiind deja în curs de finalizare. Suntem în ultima etapă a licitaţiei. Vorbim de două avioane mediu curier, fiecare cu capacitatea între doi-trei pacienţi. Doi, de terapie intensivă, posibilitate de transfer cu incubatorul şi, bineînţeles, care acoperă o rază mare de acţiune”, a arătat Arafat într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Secretarul de stat a menţionat că achiziţia se realizează din fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului POIM.

„În cazul în care licitaţia, care se află în ultima fază, va fi terminată, noi sperăm că semnarea contractelor va avea loc chiar în cursul acestei luni. E un lucru foarte pozitiv pentru noi, pentru că vor înlocui avioanele vechi pe care le avem şi care au fost prin donaţie. Ele vor trece ca rezervă. Şi vom avea două avioane moderne, noi, care vor deservi populaţia”, a spus Raed Arafat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...