„Din punct de vedere al accesului la instituţiile publice şi la cele private, au fost prevăzute unele excepţii care ni s-au ridicat de către mai multe persoane. Pensionarii care trebuie să ridice pensia, de exemplu, nu vor avea restricţii să ridice pensia, cei care merg pentru prestaţii sociale, alocaţii de copii etc. pot să intre să ridice aceste prestaţii”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
El a adăugat că şi pe partea de justiţie sunt prevăzute excepţii, astfel încât „actul de justiţie şi de ordine publică să poată să continue normal”.
Şeful DSU a subliniat că intrarea în clădirile publice pentru angajaţi, la acest moment, nu este condiţionată de certificatul verde, până când Parlamentul nu va aproba o lege care să introducă o prevedere în acest sens.
„Dar pentru alte persoane care intră în clădire, accesul este controlat de certificatul verde complet, adică să fie trecut prin boală, vaccinat sau testat. La fel în entităţile private, unde sunt peste 50 de persoane. Restul prevederilor, cu reducerea la 50% şi cu telemuncă sau cu fazarea sosirii la locul de muncă şi lucrul în schimburi, astea rămân valabile”, a explicat Arafat.
Întrebat dacă la ANAF, la primărie, oamenii care vor să îşi plătească taxele vor putea intra fără certificat de vaccinare, el a precizat: „Plata taxelor nu cred”.
„Vor trebui să fie totuşi – fie să plătească online, fie aşteaptă. Deci, la acest moment, am vorbit doar de prestaţiile sociale, adică să ridice pensie, să ridice orice, dar nu ca să intre să plătească alte chestii. Şi aici chiar la orice chestie putem să găsim 100 de excepţii necesare, nu vom aplica aceste excepţii acum. Adică, nu am dorit să facem un lockdown total într-o parte şi toată lumea – unii, bineînţeles, ziceau faceţi lockdown total – acum că se iau măsuri care totuşi restricţionează anumită mişcare şi încearcă să protejeze suntem întrebaţi de ce nu dăm 100 de excepţii. Nu avem cum. Sunt date excepţii pentru a funcţiona lucrurile normal în următoarele 30 de zile. Restul poate fi amânat sau peste tot se poate plăti online, deci toate aceste dări, toate aceste taxe sunt accesibile, cred că este ghiseul.ro şi acolo găsiţi cum să le plătiţi. (…) Din nou vă spun: la acest moment, astea sunt măsurile care se iau. Nu se vor mai da alte excepţii pentru intrare în clădiri publice. Şi la noi, la minister, şi oriunde, cine intră prezintă certificatul verde”, a afirmat Arafat.
Şeful DSU a mai precizat că nu este obligatoriu certificatul verde pentru accesul în pieţe.
„Pieţele sunt numai cu mască, nu este certificat verde pentru pieţe”, a spus Arafat.
El a explicat că şi în privinţa pasagerilor de pe aeroporturi se aplică regula certificatului verde, întrebat în acest sens.
„Cei care trebuie să plece – în mod normal, în ziua de astăzi, oricum, nu ai certificat verde, nu ai asta, nu te lasă să pleci nicăieri. Deci, la aeroport nu poţi pleca din aeroport dacă nu ai aşa ceva, nicio ţară nu te mai primeşte. Aproape tot, este aproape blocaj complet pentru certificatul verde şi… adică condiţionat de certificatul verde şi de testare în acest moment. În aeroport, la acest moment, nu puteţi urca în avion dacă nu aveţi certificatul verde. Orice avion vrem să plecăm cu el – ne cere cel puţin testare, care este parte din certificatul verde”, a menţionat Arafat.
În cazurile zborurilor interne nu este prevăzută regula certificatului verde.
„Pentru zborurile interne nu este prevăzut un certificat verde, dar noi le tratăm… ca şi transportul în comun, nici pentru autobuz sau un autocar nu este prevăzut certificat verde, e prevăzut să porţi mască şi să fii protejat. Şi aşa este şi pentru transportul intern aerian. Este aceeaşi regulă folosită”, a mai spus Arafat.