Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă opresc, din cauza Constituţiei, respect principiile învăţate

Şeful DSU, Raed Arafat, a răspuns miercuri criticilor aduse de către Avocatul Poporului, legate de o presupusă neconstituţionalitate a ordinului prin care sunt suspendate internările care nu reprezintă urgenţe, subliniind că va aplica "principiile învăţate" pentru a salva vieţi.
AGERPRES - joi, 07 oct. 2021, 06:48
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă opresc, din cauza Constituţiei, respect principiile învăţate

Precizările au fost făcute după ce Avocatul Poporului a transmis că în situaţia în care suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale se va realiza prin act administrativ emis de un organ administrativ fără personalitate juridică sau prin ordin al ministrului Sănătăţii, acest lucru este neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, scrie Agerpres.

„Este un ordin care este publicat deja pe toate site-urile de mass media şi peste tot. Nu face parte din ordinele care ni s-a spus că trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial. Plus, este un ordin de management şi de triaj într-o situaţie de dezastru şi, îmi pare foarte rău, dacă medicina de dezastre nu este în concordanţă cu Constituţia, eu, ca medic, până mi se spune să mă opresc, din cauza Constituţiei, trebuie să respect salvarea vieţii şi principiile pe care le-am învăţat în acest domeniu”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat cum vede faptul că pacienţii ar putea ataca în contencios administrativ acest ordin, Arafat a răspuns că va explica şi în faţa instanţei motivele pe care le-a avut în vedere.

„Normal, este dreptul oricăruia să se îndrepte în justiţie. Vom explica în justiţie ce am făcut. Sperăm să înţeleagă lumea. Medicina are reguli şi principii. Cine vrea să vadă ce am aplicat – dacă respectă principiile internaţionale ale medicinei şi, mai ales, ale situaţiilor de dezastre medicale – o să înţeleagă că nu am ieşit deloc din normalitate şi din ce s-ar face în orice ţară”, a spus el.

Raed Arafat a mai precizat că ordinul conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, vor fi suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe a fost transmis spitalelor. El s-a declarat dezamăgit de faptul că unii fac comentarii legate de ordin, doar în baza titlului acestuia. Potrivit şefului DSU, măsura permite prioritizarea „fără un impact major” asupra sănătăţii pacienţilor care au nevoie de îngrijiri.

„Cei care au nevoie de îngrijiri imediate nu vor suferi, cei care nu pot fi amânaţi nu vor suferi. Da, cei care şi-au planificat ‘mă operez de hernie de disc azi’ şi li se spune că ‘peste trei săptămâni’, poate că e un disconfort… dar asta nu înseamnă un impact asupra sănătăţii sale”, a susţinut el.

Arafat anunţă că va răspunde invitaţiei de a merge în Parlament: O să iau manualul de medicină de dezastre cu mine

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că va răspunde invitaţiei de a merge în Parlament pentru a discuta despre soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital, menţionând însă că va duce cu el şi manualul de medicină de dezastre.

Precizările vin după ce PSD a solicitat convocarea, la începutul săptămânii viitoare, a unei şedinţe a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la care să participe ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, dar şi preşedinţii comisiilor parlamentare de sănătate, pentru a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital.

„Când sunt invitat, mai ales dacă nu avem probleme care necesită intervenţie de urgenţă, mă duc şi, sigur, o să iau manualul de medicină de dezastre cu mine. La acest moment, retragerea ordinului şi revenirea la situaţia în care spitalul este plin de cazuri ce pot fi amânate – şi ştie foarte bine lumea medicală ce vorbesc – şi în acelaşi timp avem presiune pe spital cu cazuri care nu pot aştepta, măsura pe care am luat-o este măsura pe care o ia orice manager care se ocupă de o situaţie de dezastru, de o situaţie de catastrofă medicală, pe care nu putem să nu o recunoaştem. Ea există. Manualele descriu acest lucru: prioritizarea există. Noi nu spunem că un bonav care trebuie să fie operat pe un motiv oncologic, care nu suportă amânare, să nu fie operat. Medicul poate să îl opereze”, a arătat Arafat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a dorit să aducă o serie de explicaţii în privinţa ordinului prin care sunt suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, subliniind că această măsură nu implică o închidere a spitalelor sau a serviciilor ambulatorii. Potrivit lui Raed Arafat, ordinul adoptat prevede o „prioritizare a resurselor” – un principiu cunoscut în domeniul medicinei de dezastre. Este vorba despre o măsură temporară, care a fost aplicată şi în alte state, a menţionat secretarul de stat.

„Ordinul pune o prioritizare între cazurile ce pot fi amânate şi situaţia în care aflăm, unde avem cazuri care au nevoie de resursa umană suficientă, dedicată lor, cu specialitate în domeniul terapie intensivă, anestezie, urgenţă, toate aspectele care sunt legate de cazurile de COVID-19. Decizia – ce caz poate fi amânat şi ce caz nu poate fi amânat – este a medicului. (…) În loc să am resurse – un anestezist, un asistent de anestezie, oxigen – pentru o operaţie de hernie de disc, care poate foarte uşor să fie făcută peste două-trei săptămâni, prefer ca anestezistul să fie la terapie intensivă, să îngrijească un bolnav care poate, peste o oră sau două, să fie în stop cardiac”, a mai spus Arafat.

Arafat: Pentru a avea linişte şi a nu avea un impact serios pe sistemul sanitar, ar trebui să fie 70% vaccinaţi

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că procentajul persoanelor vaccinate în România ar trebui să ajungă la 70% pentru a avea „linişte” iar autorităţile să se asigure că nu mai au un impact serios pe sistemul sanitar din cauza pandemiei de COVID-19.

El a fost întrebat miercuri într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria la ce procentaj de vaccinaţi ar trebui să ajungă România astfel încât să renunţe la restricţiile actuale şi la certificatul verde.

„Ţările, afară, nu prea au renunţat la certificatul verde, cam tot îl folosesc, în mare parte dintre ele, să zicem, ţările europene, dar procentul, pentru a avea linişte, să zicem, să ştim că nu avem impact serios pe sistemul sanitar, rămâne procentul de 70%. Cu cât varianta e mai uşor de răspândit, cu atât procentul trebuie să fie ceva mai ridicat. Noi suntem totuşi încă la aproximativ 30%. Suntem, împreună cu Bulgaria, reprezentăm chiar coada la numărul şi procentul vaccinaţilor şi cred că plătim la acest moment preţul pentru acest lucru”, a afirmat Raed Arafat.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...