Arafat: Trebuie să facem ceva să ajungem să obligăm la acceptarea consolidării clădirilor
„Noi trebuie să reuşim la un moment să facem un program pe care, oricând îl începem, înseamnă că e un program de ani de zile care să forţeze, atenţie, pentru că programe au fost până acum, dar un program care să forţeze la rezolvarea acestor probleme. Nu e suficient să vii să spui că vom face prevenire şi atât şi după care vine unul singur şi poate printr-o semnătură să-ţi blocheze toată consolidarea într-un bloc, pentru că el singur nu e de acord sau o familie care nu e de acord. Trebuie să facem ceva să ajungem să obligăm familiile la acceptarea consolidării şi să obligăm la consolidare sau chiar în unele situaţii poate că nu merită consolidarea şi atunci o clădire trebuie să fie înlocuită, deci toate aceste aspecte trebuie să fie luate în considerare dacă vrem să ajungem la prevenire, să fie pe primul loc. Noi pregătim populaţia la reacţie, pregătim răspunsul, pregătim intervenţia, dar şi prevenirea este segmentul care rămâne cel mai de succes, dar care este şi cel mai de lungă durată”, a spus Arafat, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor la sfârşitul ceremoniei de închidere a exerciţiilor de simulare a intervenţiei în caz de cutremur SEISM 2018 şi EU MODEX.
El a menţionat că în Capitală sunt cel puţin 300 de clădiri cu bulină roşie. „Există în Bucureşti cel puţin 300 – 370 de imobile cu bulină roşie, dacă nu greşesc. S-a discutat mult despre acest aspect. Sunt multe clădiri care nu au fost analizate şi, mai mult, este o problemă şi mai serioasă – sunt mulţi care au făcut modificări în interiorul apartamentelor şi au schimbat structuri de rezistenţă fără să ceară părerea arhitecţilor şi acest lucru s-a întâmplat în anii ’90, în anii 2000, deci s-ar putea ca un bloc aparent să fie bine şi în interior cineva să fi făcut nişte modificări care să fi afectat rezistenţa unei părţi a blocului respectiv. Toate aceste aspecte fac parte din segmentul prevenire”, a afirmat Arafat.
Şeful DSU a adăugat că românii ar trebui să-şi facă asigurarea obligatorie de locuinţă. „Fără discuţie trebuie. Asigurarea vine în ajutorul lor, trebuie să aibă încredere, noi am avut o întâlnire cu asiguratorii recent şi asiguratorii trebuie să fim siguri că fac condiţiile ca să poată să plătească şi nu să zică la momentul dezastrului: ‘Ştiţi, s-a întâmplat asta sau asta, nu putem să plătim!’, deci trebuie asiguratorii să dea asigurarea populaţiei că vor plăti, aici merge prin asigurare şi alte mecanisme, dar populaţia ar trebui să se asigure pentru toate riscurile, nu numai pentru cutremur, pentru riscul incendiului, al inundaţiei, pentru absolut toate riscurile, pentru că aşa garantează că nu rămân fără casă şi, dacă au un dezastru, nu rămân în stradă”, a explicat Arafat.