Per ansamblu, modificările recent propuse prin regulamentul 10/2021 lansat în dezbatere publică țin de reorganizarea și uniformizarea activității ASF, ca și cele impuse prin regulamentul 4/2021. Una dintre marile probleme identificate de noua conducere a Autorității (instalată după venirea lui Nicu Marcu pe poziția de președinte) a fost lipsa unor reguli comune pentru control, la nivelul tuturor celor trei sectoare supravegheate, adică pensii private, asigurări și piața de capital. Mai mult, ne-au explicat reprezentanții instituției, nu existau nici termene foarte clare, astfel încât se ajungea la situații bizare, în care unele acțiuni de control durau perioade foarte lungi de timp.
” Am avut situații în care un control se desfășura deja de un a și jumătate, fără să fie finalizat. Este aberant și total ineficient, pentru că după o perioadă atât de lungă de timp concluziile controlului sunt perimate”, afirmă reprezentanți ai ASF.
În scopul de a uniformiza procedura la nivelul tuturor celor trei sectoare, dar și pentru a impune termene clare prin care să se evite tergiversarea acțiunilor de control, a apărut regulamentul 4/2021, ale cărui prevederi Economica.net le-a explicat pe larg.
Doar că, în practică, s-a constatat că termenele impuse de acest regulament erau greu de respectat de către angajații din zona de control. ” Erau unii pe care îi prindea noaptea prin ASF. Termenele erau prea scurte, greu de respectat”, afirmă sursele citate.
Autoritatea a oferit Economica.net și un răspuns tehnic, prin care explică de ce a fost nevoie să modifice termenele de control. ” Modificarea acestui regulament, într-un timp relativ scurt, prin adoptarea Regulamentului A.S.F. nr. 10/2021, s-a impus ca urmare a procesului de evaluare internă a activității de la nivelul structurilor cu atribuții de supraveghere și control din cadrul A.S.F., având în vedere complexitatea unor acțiuni de control desfășurate și timpul necesar alocat procesului de consultare internă între structurile organizatorice implicate în analizarea și elaborarea documentelor care stau la baza finalizării actului de control. Astfel, în urma analizelor interne efectuate cu privire la aplicarea prevederilor acestui regulament, a fost identificată necesitatea unor modificări procedurale, principalele aspecte vizând extinderea termenelor referitoare la derularea unor etape aferente acțiunilor de control. Mențiuni în acest sens sunt prezentate și în referatul cu privire la proiectul Regulamentului pentru modificarea și completarea Regulamentului A.S.F. nr. 4/2021, document care a însoțit proiectul de regulament prezentat pe site-ul ASF pentru consultare publică.”, ne-au transmis cei de la Autoritate.
Ce se schimbă
Așa cum arătam și mai sus, regulamentul 10 propune modificarea unor termene impuse de regulamentul 4/2021. Redăm mai jos care sunt aceste modificări:
– Crește de la 3 zile la 10 zile lucrătoare termenul în care „Coordonatorul echipei de control transmite entităţii controlate procesul-verbal de control…”
– Crește de la 3 zile la 5 zile de la data primirii obiecțiilor firmei controlate termenul în care trebuie să aibă loc ședința de conciliere
– Nota de concliere se va întocmi în 5 zile de la ședința de conciliere, nu imediat după ședință
– Se elimină termenul de 14 zile în care echipa de control trebuia să prezinte Consiliului ASF nota de control