Arbitrul pieţei telecom a anunţat când va avea loc licitaţia 5G
De asemenea, planul de actiuni prevede proiecte legate de implementarea Legii infrastructurii si revizuirea cadrului legislativ secundar aplicabil pietei serviciilor de comunicatii electronice si serviciilor postale.
„Aceste actiuni vor avea un impact semnificativ asupra pietei de comunicatii electronice, in primul rand, dar si asupra altor sectoare ale economiei. In acest sens, ANCOM va colabora cu toate institutiile a caror activitate va fi impactata de schimbarile preconizate, dar si cu reprezentantii mediului de afaceri, pentru a asigura transparenta tuturor actiunilor pe care le va intreprinde anul viitor”, arată ANCOM în comunicat.
Licitaţia 5G
Pana la finalul primului trimestru al anului viitor, Autoritatea si-a propus adoptarea deciziei privind organizarea procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz pentru furnizarea de retele publice si servicii de comunicatii electronice de banda larga, care implica stabilirea conditiilor de acordare a drepturilor de utilizare si a regulilor de desfasurare a procedurii de selectie.
Aceasta actiune va fi urmata de desfasurarea propriu-zisa a procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor, stabilita a avea loc in trimestrul al II-lea al anului viitor.
Transpunerea Codului Comunicatiilor
Dupa transpunerea in legislatia primara a prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicatiilor Electronice, va fi necesara o actualizare a cadrului legislativ de la nivel secundar.
In acest sens, pe parcursul anului viitor, ANCOM si-a propus revizuirea reglementarilor referitoare la regimul de autorizare generala privind furnizarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, la procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, la administrarea si gestionarea resurselor de numerotatie, la realizarea comunicatiilor catre Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta, precum si la stabilirea masurilor de securitate ce trebuie luate de catre furnizori si raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra retelelor sau serviciilor de comunicatii electronice.
Legea regimului infrastructurii nr. 159/2016
Pentru continuarea implementarii prevederilor Legii Infrastructurii, in prima parte a anului urmator Autoritatea are in plan stabilirea tarifelor orientative de acces la stalpii unui operator de retea, proiectul contribuind la facilitarea dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura fizica necesare sustinerii acestora.
Pentru implementarea atributiilor institutiei ce sunt prevazute de Legea Infrastructurii, ANCOM si-a propus continuarea actiunilor necesare in vederea realizarii inventarului retelelor publice de comunicatii electronice si al elementelor de infrastructura fizica asociate acestora (Proiectul ATLAS), ce va fi elaborat, in principal, pe baza datelor primite de la furnizorii de retele publice de comunicatii electronice din Romania.
Totodata, ANCOM va analiza conditiile de acces la infrastructurile fizice realizate cu participarea sau sprijinul autoritatilor administratiei publice centrale ori locale sau finantate, total ori partial, din fonduri publice.
Reglementari ale serviciilor de comunicatii electronice
In afara reglementarilor viitoare ca urmare a transpunerii codului comunicatiilor, ANCOM si-a propus revizuirea pietei de gros a serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioara pentru a reevalua necesitatea impunerii unor masuri de reglementare, dar si a deciziei privind colectarea datelor statistice in domeniul comunicatiilor electronice si aplicarea acesteia.
De asemenea, pentru fructificarea beneficiilor progresului tehnologic in favoarea utilizatorilor, Autoritatea si-a propus actualizarea deciziei privind frecventele radio ori benzile de frecvente radio exceptate de la regimul de licentiere si a reglementarii serviciului de amator.
Reglementari ale serviciilor postale
Actualizarea regimului de autorizare generala privind furnizarea serviciilor postale, evaluarea Strategiei de reglementare in domeniul serviciilor postale in perioada 2017-2020 si elaborarea Strategiei de reglementare pentru perioada 2021 – 2024 sunt printre principalele proiecte care vizeaza sectorul serviciilor postale.
In ceea ce priveste serviciul universal, ANCOM are in vedere pentru acest an actualizarea actului normativ privind stabilirea conditiilor si procedurii de evaluare a respectarii obiectivelor de calitate de catre furnizorul de serviciu universal, actualizarea valorii costului mediu ponderat al capitalului pentru acesta si analiza costului net aferent furnizarii serviciului universal postal in anul 2019.