Arc Institute a creat cel mai mare model AI pentru biologie în colaborare cu Nvidia
:format(jpg):quality(80)/https://www.economica.net/wp-content/uploads/2024/05/Institutul-Cercetare-in-Inteligenta-Artificiala-630x420.jpeg)
Noul AI a fost antrenat pe ADN-ul a peste 100.000 de specii din întregul arbore al vieţii. Datorită înţelegerii profunde a vieţii pe care o posedă, acesta poate identifica modele în secvenţele genetice pentru care cercetătorii ar avea nevoie de ani de zile pentru a le descoperi.
Modelul poate identifica cu precizie mutaţiile cauzatoare de boli în genele umane şi este capabil să proiecteze noi genomuri similare genomului bacteriilor simple.
AI-ul poate, de asemenea, procesa secvenţe genetice de până la 1 milion de nucleotide simultan, permiţându-i să înţeleagă relaţiile dintre părţi îndepărtate ale aceluiaşi genom.
Bazându-se pe predecesorul său Evo 1, care a fost antrenat în întregime pe genomuri unicelulare, Evo 2 este cel mai mare model de AI din biologie, antrenat cu peste 9,3 trilioane de nucleotide, 128.000 de genomuri întregi, precum şi date metagenomice.
Evo 2 a fost antrenat vreme de mai multe luni pe platforma NVIDIA DGX Cloud AI prin Amazon Web Services, folosind peste 2.000 de plăci video NVIDIA H100.
Codul Evo 2 a fost publicat pe contul de GitHub al institutului, în speranţa că poate fi folosit şi în alte domenii pentru a accelera cercetarea ştiinţifică.