ArcelorMittal a acceptat noile condiţii pentru preluarea celei mai mari oţelării din Europa, Ilva
ArcelorMittal a informat autorităţile că ‘a acceptat toate solicitările privind noi angajamente’ pentru planul său de cumpărare a oţelăriei şi a cerut Guvernului de la Roma să sprijine negocierile sale cu sindicatele, pentru a ajunge la un acord final, se arată într-un comunicat al celui mai mare producător de oţel din lume.
Acesta promisese deja că va investi 4,2 miliarde de euro în Ilva, inclusiv 1,2 miliarde de euro pentru majorarea productivităţii şi 1,15 miliarde de euro pentru reducerea poluării. De asemenea, a informat sindicatele că intenţionează să reducă numărul de angajaţi de la 10.900 la 7.600, o propunere respinsă de acestea.
Ministrul italian al Industriei, Luigi Di Maio, avertizase luna aceasta că se aşteaptă la o propunere ‘mult mai bună’ de la ArcelorMittal privind locurile de muncă şi protecţia mediului la Ilva.
Preluarea Ilva de către ArcelorMittal urma să aibă loc la 1 iulie, dar Luigi Di Maio a anunţat amânarea tranzacţiei până pe 15 septembrie.
‘Planul privind locurile de muncă şi protecţia mediului nu este satisfăcător. Ne aşteptăm de la ArcelorMittal la propuneri care să fie mult mai bune’, a declarat ministrul italian al Industriei, după o întâlnire cu reprezentanţii companiei şi ai sindicatelor.
Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi îl furniza producătorilor auto, de echipamente electrice şi constructorilor de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicate într-un scandal de poluare.
ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a oferit 1,8 miliarde de euro pentru Ilva şi a acceptat să rezolve problemele cu care se confruntă oţelăria, investind masiv în modernizare şi tehnologii ecologice.
Ilva nu va avea nevoie de un credit puncte pentru a-şi acoperi costurile de producţie în următoarele luni, declara luna trecută Di Maio. Acesta este liderul M5S (Mişcarea 5 Stele, antisistem) care guvernează în coaliţie cu Liga (extrema dreaptă). În ultimii ani, M5S s-a pronunţat pentru închiderea Ilva, dar în prezent negociază soarta oţelăriei cu oameni locali de afaceri, oficiali şi sindicate.
În mai, ArcelorMittal a angajat grupul american Bank of America-Merrill Lynch pentru a gestiona până la sfârşitul lui 2018 vânzarea de active, răspunzând astfel îngrijorărilor UE în materie de concurenţă în cazul tranzacţiei prin care ArcelorMittal va achiziţiona oţelăria Ilva, din sudul Italiei, contra sumei de 1,8 miliarde de euro. Comisia Europeană a aprobat tranzacţia, dar a precizat că această aprobare este condiţionată de ‘vânzarea unui pachet extins de active’ pentru a păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa în beneficiul consumatorilor şi companiilor.
De altfel, ArcelorMittal s-a oferit încă din aprilie să vândă unităţil: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle, decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul din Liege, Belgia, pentru a răspunde îngrijorărilor UE în materie de concurenţă.
Analiştii băncii de investiţii Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor scoase de vânzare se situează între 752 şi 940 de milioane de dolari, iar unitatea din Galaţi – cea mai mare oţelărie din România, cu aproximativ 5.600 de angajaţi – reprezintă cea mai mare parte a acestor active.
Conform Comisiei Europene, ArcelorMittal a fost de acord să ofere finanţare (a cărei valoare nu a fost dată publicităţii) cumpărătorului oţelăriei din Galaţi, pentru a se asigura că va creşte cantitatea de oţel şi unitatea rămâne viabilă şi competitivă.
Oţelăria din Galaţi a fost cumpărată în 2001 de fostul holding ArcelorMittal cu 70 de milioane de euro, conform Jefferies. De atunci, cumpărătorul a investit aproape un miliard de euro în combinat, care, în 2016, a obţinut pentru prima dată profit, în valoare de şase milioane de dolari, susţine banca de investiţii.
Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.