ArcelorMittal a revizuit în scădere estimările privind consumul de oţel pe plan mondial, în 2015
‘Condiţiile deja dificile din mediul operaţional s-au deteriorat şi mai mult în ultimele luni, din cauza declinului preţului la oţel, provocat de preţurile de export excepţional de scăzute din China. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că vom adopta măsurile necesare pentru a ne întări competitivitatea în acest mediu dificil’, a afirmat, vineri, directorul general Lakshmi Mittal.
Deşi cererea pentru oţel se redresează pe cele mai mari pieţe ale ArcelorMittal, SUA şi Europa, profiturile sunt afectate de declinul preţurilor, deoarece China trimite surplusul de oţel pe pieţele externe, din cauza încetinirii economiei.
În trimestrul trei din 2015, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare a scăzut la 1,35 miliarde de dolari, de la 1,9 miliarde de dolari în perioada similară din 2014, în linie cu estimările analiştilor, de 1,34 miliarde de dolari. După deprecierea valorii unor stocuri de oţel, compania a raportat pierderi nete de 711 milioane de dolari.
Anul acesta, acţiunile ArcelorMittal au scăzut la Bursa de la Luxemburg cu 45%, ajungând în octombrie la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani.
În trimestrul trei din 2015, vânzările au scăzut cu 22%, la 15,6 miliarde de dolari, în timp ce livrările de oţel au totalizat 21,1 milioane de tone.
ArcelorMittal a revizuit în scădere estimările privind consumul de oţel pe plan mondial în 2015, în special în SUA, China şi Brazilia.
Compania se aşteaptă la o scădere a consumului de oţel în acest an cu 1,5 – 2% comparativ cu 2014, după ce anterior previzionase un consum stabil de oţel în 2015.
ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În 2014, ArcelorMittal a înregistrat venituri de 79,3 miliarde dolari şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone, iar producţia de minereu de fier a fost de 63,98 milioane de tone.
În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).