Citând persoane apropiate potențialei tranzacții Reuters notează că o eventuală preluare a US Steel de către ArcelorMittal ar readuce marele grup siderurgic care este prezent și în România pe piața americană. Asta după ce, în 2020, ArcelorMittal a renunțat la Statele Unite ca bază de producție pentru a se concentra pe piețe în creștere precum India și Brazilia. Pe atunci, Cleveland-Cliffs Inc a cumpărat majoritatea operațiunilor ArcelorMittal din SUA pentru 1,4 miliarde de dolari.
Acum, sursele Reuters spun că ArcelorMittal discută cu bancherii săi de investiții despre o posibilă ofertă pentru US Steel, însă nu există încă o certitudine că tranzacția va avea loc.
Totuși, o eventuală ofertă clară a ArcelorMittal ar putea marca escaladarea unei adevărate „licitații” care este deja în desfășurare pentru US Steel. Compania americană a primit deja oferte de cumpărare de la Cleveland-Cliffs și Esmark Inc, ambele în valoare de peste șapte miliarde de dolari.
În acest context este important de menționat că marele grup Cleveland-Cliffs este susținut puternic de sindicatul United Steel Workers (USW) din care fac parte și angajații US Steel. În ciuda acestui fapt, șefii US Steel au respins deja o primă ofertă a Cleveland-Cliffs considerând-o „nerezonabilă”.
Mai exact, oficialii US Steel nu acceptă intenția Cleveland-Cliffs de a plăti jumătate din suma tranzacției în numerar, iar restul prin cedarea unor acțiuni. Spre deosebire de această ofertă, cea a Esmark Inc este de a plăti întreaga sumă în numerar.
Deși reprezentanții ArcelorMittal și US Steel nu au răspuns solicitărilor Reuters de a clarifica situația, iar sursele care au solicitat păstrarea anonimatului s-au rezumat doar la detaliile de mai sus, unii analiști ai industriei siderurgice consideră că apariția informației privind implicarea ArcelorMittal în licitația pentru US Steel ar putea fi doar o încercare de a crește valoarea ofertelor.
US Steel a devenit o țintă pentru achiziție după mai multe trimestre în care veniturile și profitul companiei au scăzut din cauza costurilor ridicate ale materiilor prime și energiei.