„Piaţa s-a degradat puternic şi rapid în ultimele săptămâni. Preţurile au scăzut cu mai mult de 70 de dolari pe tonă la toate produsele, iar volumele pentru săptămânile viitoare sunt incerte. Criza s-a răspândit în toată Europa în ceea ce priveşte toate produsele. Nu putem preconiza o revenire a pieţei în 2013. Vedem 2013 ca fiind un al dificil, la fel ca 2012. Cu siguranţă, nu vom putea face lucruri extraordinare”, a declarat Ribo, prezent la o dezbatere publică organizată la sediul ArcelorMittal Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Totuşi, cota de piaţă a companiei în România a crescut şi au început exporturi de tablă groasă către Europa Centrală şi de Nord, potrivit sursei citate.
„Rezultatele în trimestrul al treilea au fost foarte bune. Furnalul 5 produce peste 4.600 de tone pe zi şi este stabil, iar LTG 1 şi LTG 2 funcţionează într-un regim flexibil. Previzionăm o producţie de 1,6-1,7 milioane de tone de oţel pentru 2012”, a spus Ribo.
Întrebat dacă dificultăţile economice sunt accentuate de lipsa unui contract ferm pentru achiziţionarea de energie şi dacă eticheta de „băieţi deştepţi” a afectat imaginea ArcelorMittal Galaţi, directorul general al combinatului siderurgic a susţinut că această etichetă nu este una potrivită, pentru că energia cumpărată este folosită exclusiv pentru producţie, iar în ceea ce priveşte lipsa unui contract pentru o cantitate însemnată se caută soluţii.
„Nu am putut încheia un contract pentru achiziţia de energie. Lucrăm la găsirea unei soluţii pe bursa OPCOM, unde şi furnizorii au eşuat să găsească clienţi pentru cantităţi mari de energie. Este ca şi cum ai vrea să cumperi Cola, iar o sticlă de jumătate de litru are un preţ la restaurant, un bax în supermarket are un alt preţ, iar un camion luat direct de la producător are un cu totul alt preţ. Noi facem parte din a treia categorie, avem nevoie de cantităţi mari şi sigure de energie. În privinţa etichetei de băieţi deştepţi care ni se aplică, consider că nu este una adecvată, pentru că nu reflectă realitatea. Noi avem nevoie de energie ca să producem oţel, nu ca să o vindem mai departe”, a spus el.