ArcelorMittal Galaţi: Vizita lui Mittal a vizat o analiză obişnuită a activităţii

Economica.net
18 05. 2012
art_lakshmi_mittal_420x0_88191500

Mittal a apreciat „dinamica bună a rezultatelor” în domeniile securitate şi sănătate în muncă şi calitate, dar şi progresele obţinute la furnalul 5, după modernizarea completă a acestuia, se arată într-un comunicat al companiei.

Totodată, Mittal a declarat că are încredere că echipa din România va depăşi dificultăţile actuale generate de situaţia pieţei.

Miliardarul indian Lakshmi Mittal este preşedintele, CEO-ul şi proprietarul grupului ArcelorMittal.

„Nu se cunosc motivele pentru care domnul Mittal face această vizită. Există însă informaţii care arată că vizita acestuia ar putea avea legătură cu situaţia legată de energie şi de starea unităţii de la Galaţi”, a declarat, joi liderul sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi, Gheorghe Tiber.

Oferta ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, de achiziţie a electricităţii prin bursa de profil OPCOM a fost anulată, în martie, întrucât combinatul nu a primit nicio ofertă de vânzare. Compania viza cumpărarea unei cantităţi de energie de 3,15 milioane MWh (aproximativ 5% din consumul naţional), pentru o perioadă de doi ani.

Conducerea companiei a anunţat ulterior că nu a lansat o nouă ofertă pentru achiziţionarea de energie pe OPCOM pentru că nu au existat semnale că această operaţiune ar avea succes şi că unitatea din Galaţi se află în continuare într-o situaţie dificilă, fiind nevoită să cumpere energie de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, ceea ce îi afectează sustenabilitatea.

Anterior lansării lciitaţiei pe OPCOM, ArcelorMittal Galaţi contactase Nuclearelectrica pentru a cumpăra energie la preţ redus, însă compania de stat a transmis că nu dispune de suficientă electricitate pentru acoperirea cererii combinatului.

În ultimii doi ani combinatul siderurgic a cumpărat energie prin OPCOM. Contractul încheiat în 2010 cu Hidroelectrica a intrat în atenţia Comisiei Europene, pentru că preţul s-a plasat cu mult sub valorile de pe piaţă.

Pe de altă parte, ArcelorMittal Galaţi a anunţat săptămâna trecută că ar putea renunţa la producţia de piese mecanice noi, una dintre principalele activităţi ale Uzinei de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice. Peste 350 de muncitori au oprit atunci lucrul şi au cerut explicaţii.