ArcelorMittal: Preţul gazelor în România va fi mai mare decât cel din UE după liberalizare
‘Piaţa din România nu este pregătită pentru liberalizare. Preţul de import este mai mare decât cel de pe pieţele europene, întrucât există doar o singură sursă de import. Or, la noi, preţul va fi aliniat la cel de import’, a spus Ribo.
Potrivit acestuia, alte pieţe europene şi-au dezvoltat surse alternative de import înainte de a liberaliza piaţa gazelor.
‘Doi ani pentru liberalizarea pieţei pentru consumatorii industriali este prea puţin. Pentru casnici s-a dat o perioadă de dereglementare de şase ani’, a completat el.
Întrebat dacă, în opinia sa, ar fi fost cazul ca şi industria să primească tot o perioadă de şase ani pentru dereglementare, Ribo a răspuns afirmativ.
‘Aceste preţuri la energie şi gaze duc la scăderea competitivităţii. Chiar şi cu investiţiile de eficientizare energetică, impactul nu poate fi anulat. Soluţii există şi sunt implementate legal în majoritatea ţărilor din UE şi trebuie să se aplice tuturor componentelor costului cu energia. Pentru asta este nevoie de sprijinul autorităţilor acum. Mâine va fi prea târziu’, a mai spus oficialul ArcelorMittal.
Piaţa gazelor din România nu este pregătită pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali în această vară, întrucât nu există o bursă a gazelor şi nici mecanisme de piaţă pentru formarea preţului, a declarat, marţi, Eric Stab, directorul general al GDF Suez Energy România, fostul Distrigaz Sud.
”Pentru consumatorii casnici, creşterile de preţ din acest an vor fi modeste, însă suntem îngrijoraţi pe segmentul consumatorilor industriali, unde autorităţile vor să finalizeze liberalizarea cu şase luni mai devreme decât calendarul agreat cu FMI. Adică, la 30 iunie 2014, faţă de 31 decembrie 2014”, a arătat Stab.
Potrivit lui Eric Stab, acest lucru va afecta circa 170.000 de consumatori de gaze, care, de la 1 iulie, nu vor mai plăti preţuri reglementate, ci vor trebui să-şi cumpere gaze de pe piaţa concurenţială.
”Nu se ştie ce cantităţi de gaze vor fi disponibile pe piaţa concurenţială pentru ei la acea dată şi la ce preţ. Sunt îngrijorat, pentru că piaţa nu este încă gata pentru acest pas, nu avem o piaţă reală, nu avem o bursă şi nici mecanisme de realizare a echilibrului. Sunt îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în ziua de după liberalizare”, a arătat oficialul GDF Suez.
Procesul de dereglementare a pieţei gazelor pentru consumatorii industriali va fi finalizat la mijlocul acestui an, mai devreme decât era estimat iniţial, a anunţat şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de presă de la finalul vizitei la Bucureşti, la începutul lunii februarie.
”În privinţa dereglementării, România şi-a respectat angajamentele. Pentru energie electrică, piaţa a fost deja dereglementată pentru consumatorii noncasnici la 1 ianuarie, aşa cum era planificat. La gaze, dereglementarea va fi atinsă în iulie, mai devreme decât era estimat”, a spus Schaechter.
La gaze, calendarul iniţial prevedea liberalizarea pentru consumatorii industriali la 31 decembrie 2014, termen care se mută la 1 iulie 2014. Pentru casnici, preţurile vor fi complet liberalizate la 31 decembrie 2018.