‘Am avut întâlniri cu ArcelorMittal, Alro, Feral, care au dus la concluzia că în privinţa preţului final al energiei electrice ar trebui să avem discuţii în ceea ce priveşte taxa de cogenerare şi impactul certificatelor verzi, precum şi situaţia reţelelor de distribuţie. Sunt companii din industria grea care au solicitat înlesniri în ceea ce priveşte distribuţia, cogenerarea şi certificatele verzi, promiţând investiţii consistente. Cu ArcelorMittal şi Feral am avansat, ei ar putea să angajeze investiţii puternice’, a afirmat Varujan Vosganian.
Autorităţile române analizează impactul măsurii de eliminare a taxei de cogenerare din factura pentru energia electrică, aceasta putând fi aplicată unităţilor care nu produc la standarde de înaltă eficienţă, a declarat, luna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
La momentul respectiv, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, Emil Calotă, arăta că Autoritatea va elabora o metodologie de monitorizare pentru acordarea bonusului pentru producătorii de energie în cogenerare pe bază de ordine de merit, iar o scădere a facturii pentru consumatorul final, în urma reducerii ponderii sumelor plătite pentru acest timp de energie, poate fi resimţită de la începutul anului 2014.
Calotă a precizat că, în factura finală, plata energiei produsă în cogenerare are o pondere de 5%.