ArcelorMittal şi BHP Billiton vor să transporte minereul de fier din zăcământul din Guineea prin Liberia
BHP, cea mai mare companie minieră din lume, şi ArcelorMittal au cerut celor două Guverne din Africa de Vest să aprobe planul ce prevede transportarea minereului de fier din zăcământul Nimba (Guineea) folosind calea ferată şi portul controlat de ArcelorMittal, susţin sursele.
Solicitarea face parte din negocierile în urma cărora ArcelorMittal urmează să achiziţioneze participaţia deţinută de BHP în Nimba, precizează sursele.
În 2010, BHP şi ArcelorMittal au încercat să-şi combine proiectele miniere de la graniţa dintre Guineea şi Liberia, dar au abandonat negocierile după şapte luni.
De altfel, recent, publicaţia ‘Wall Street Journal’ anunţa că ArcelorMittal este aproape de achiziţionarea participaţiei de 41% deţinută de BHP în Nimba. Alţi acţionari sunt Newmont Mining şi Areva SA.
Marţi, acţiunile BHP au urcat cu 2,1%, la 2.054.5 penny, la bursa de la Londra, în timp ce titlurile ArcelorMittal au înregistrat un avans de 1,2%, la 11,185 euro, la bursa de la Amsterdam.
Reprezentanţii BHP şi ArcelorMittal nu au comentat informaţia.
Recent, ArcelorMittal şi-a redus estimările privind cererea mondială de oţel, din cauza încetinirii ritmului de creştere economică în China şi a declinului de pe piaţa din Rusia.
ArcelorMittal, compania care produce 6-7% din oţelul mondial şi este considerată un barometru al stării de sănătate a sectorului manufacturier global, a prognozat că, în 2014, consumul mondial de oţel ar urma să se majoreze cu 3% până la 3,5%.
Această nouă prognoză reprezintă o revizuire în jos faţă de estimările anterioare, care vorbeau despre o creştere de 3,5% până la 4%, în acest an, după o creştere de 3,5% în 2013
ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).