Arctica devine mai caldă şi mai verde: Urşii polari şi morsele pierd, însă balenele câştigă
Temperaturile aerului au fost mai mari – cu circa 1.5 grade Celsius mai mari în 2011 decât în ultimii 30 de ani – şi au existat pierderi imense de gheaţă, spun oamenii de ştiinţă.
Noile caracteristici ale Arcticii vor duce la accelerarea efectelor încălzirii globale, întrucât va exista mai puţină gheaţă care va reflecta lumina soarelui şi mai multă apă, de culoare închisă, care o va absorbi, potrivit cercetătorilor din 14 ţări, care au realizat un studiu anual, denumit Arctic Report Card.
„Avem un nou normal (…) Nu putem spune dacă Arctica îşi va reveni….dar acum avem un nou normal, care are implicaţii nu doar pentru gheaţă, ci şi pentru alte componente ale sistemului Arctic”, a declarat Don Perovich, expert în gheţurile marine la U.S. Army Corps of Engineers’ Cold Regions Research & Engineering Laboratory din New Hampshire.
Raportul asupra Arcticii au fost făcut public în cadrul summitului climatic de la Durban, din Africa de Sud. Acesta prezintă schimbări semnificative ale condiţiilor atmosferice, oceanice şi ale gheţurilor.
Arctica este un fel de „aer condiţionat” pentru Pământ, care influenţează foarte mult vremea de pe glob. Raportul spune că, chiar dacă Arctica s-a încălzit, o schimbare în modelele climatice a trimis aerul rece arctic în sud, către SUA şi Europa.
Noul „normal” din Arctica înseamnă că devin mai mult resurse disponibile şi mai multe companii de petrol sau de gaze, dar şi turişti, vor merge în zonă.
O Arctică mai caldă înseamnă mai multă vegetaţie de tundră, cu tufişuri mai înalte care vor înlocui muşchiul şi lichenii şi vor afecta populaţiile de caribou şi de reni.
Pierderea gheţurilor distruge habitatul urşilor polari şi morselor, care se folosesc de ele pentru vânătoare.
Balenele ies câştigătoare din aceste schimbări, mai ales cele care migrează din zonele temperate, întrucât vor putea sta mai mult timp în Arctica, fiind mai cald.