ARF invită compania poloneză PESA să semneze în data de 30 ianuarie contractul prin care va furniza României 62 de rame electrice, destinate transportului pe distanțe scurte

19 01. 2024
tren pesa

„Reprezentanţii Comisiilor de evaluare au transmis furnizorului polonez de material rulant PESA invitaţia de a semna, în data de 30.01.2024, ora 11:00, contractul de achiziţie a 62 de rame electrice regionale (RE-R), destinate transportului regional de scurt parcurs, care au fost împărţite pe trei loturi. Menţionăm că perioada de mentenanţă şi servicii de reparaţii este de 15 ani, necesară funcţionării respectivelor trenuri. Astfel, contractele de achiziţii au prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional”, potrivit informaţiilor ARF remise AGERPRES.

Finanţarea proiectului va fi asigurată prin Fondul European de Modernizare (FM) 2021 – 2030, unul dintre instrumentele cheie care contribuie la obiectivele Pactului ecologic European, prin sprijinirea unei tranziţii juste din punct de vedere social către o economie verde.

Valoarea totală a proiectului la momentul lansării în licitaţie era cuprinsă între 3,23 de miliarde de lei şi 4,15 miliarde de lei, fără TVA, împărţită pe trei loturi, şi anume: Lotul 1 – 20 de rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători, de pe rutele Bucureşti Nord – Ploieşti Sud – Adjud, Iaşi – Paşcani – Suceava, Bacău – Paşcani, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul 1,04 miliarde de lei şi 1,34 de miliarde de  lei, fără TVA; Lotul 2 – 23 de rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători, de pe rutele Braşov – Gheorgheni, Arad – Timişoara – Caransebeş, Huedin – Cluj – Bistriţa, cu o valoare estimată între 1,21 de miliarde de lei şi 1,55 de miliarde de lei, fără TVA; Lotul 3 – 19 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători, de pe rutele Bucureşti Nord – Ploieşti Vest – Braşov, Bucureşti Nord – Roşiori, Bucureşti Nord – Bucureşti Obor/Fundulea, Constanţa – Feteşti, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul 984 de milioane de lei şi 1,26 de miliarde de lei, fără TVA.

Durata contractelor aferente loturilor atribuite va fi de 221 – 222 de luni, în funcţie de lotul atribuit.

„De asemenea, menţionăm că, potrivit art. 22 din HG nr. 1453 din 8 decembrie 2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice aferente perioadei decembrie 2022 – 11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători, ramele achiziţionate sunt puse la dispoziţia operatorilor de transport feroviar de călători, în conformitate cu prevederile Metodologiei de alocare a materialului rulant nou achiziţionat”, mai spune ARF.

PESA a fost desemnată pe 14 septembrie 2023 câștigătoare a licitației organizate de ARF pentru atribuirea contractului. În cursă a mai fost înscrisă și compania franceză Alstom. În data de 21 decembrie 2023, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația formulată de Alstom privind atribuirea contractului.