„Nu este un proiect al guvernului, ci un vis al unui continent”, a declarat preşedintele CONMEBOL, Alejandro Dominguez, alături de responsabili ai federaţiilor din cele patru ţări.
„Suntem în acest loc emblematic unde a început istoria”, a spus acesta la conferinţa de presă de la stadionul Centenario din Montevideo unde s-a jucat finala din 1930 dintre Uruguay şi Argentina (4-2).
„Vor mai fi şi alte Cupe Mondiale, dar cei 100 de ani nu vor fi aniversaţi decât o singură dată”, a adăugat Alejandro Dominguez.
Detaliile proiectului de candidatură nu au fost dezvăluite, dar vor fi prezentate în mai 2023 Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), care urmează să desemneze ţările gazdă în 2024.
„Va trebui să facem o Cupa Mondială durabilă, care să lase o moştenire celor patru ţări”, a declarat, la rândul său, ministrul uruguayan al Sporturilor, Sebastian Bauza, precizând doar că proiectul va fi articulat pe 14 stadioane pentru că în 2030, începând din 2026, numărul participantelor va creşte la 48 de echipe faţă de 32 actualmente. În Qatar (21 noiembrie-18 decembrie), cele 64 de meciuri vor fi disputate pe 8 stadioane.
În cazul în care candidatura sud-americană va fi reţinută, va fi pentru prima oară când o Cupă Mondială se va desfăşura în patru ţări diferite, în timp ce organizarea ediţiei din 2026 va fi tripartită, la primul turneu final cu 48 de echipe (SUA, Mexic, Canada).
Ar fi a şasea ediţie a Cupei Mondiale găzduită de America de Sud, după cele din 1930 (Uruguay), 1950 (Brazilia), 1962 (Chile), 1978 (Argentina) şi 2014 (Brazilia).
Argentina, Chile, Uruguay şi Paraguay se vor afla la concurenţă cu candidatura comună a Spaniei şi Portugaliei.
Regatul Unit şi Irlanda au renunţat la ideea unei candidaturi comune pentru a se concentra pe EURO 2028.
De asemenea, există discuţii pentru o candidatură israeliană împreună cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.
FIFA îşi va anunţa decizia în 2024.