‘Vrem să ne onorăm datoria şi vom face acest lucru. Am cerut Ministerului Economiei să pregătească toate instrumentele necesare pentru a face plăţile către cei care au avut încredere în Argentina’, a afirmat ea într-un discurs televizat, deşi nu a precizat cum va face guvernul acest lucru.
Şeful statului a spus totuşi că decizia instanţei americane ‘este contrară intereselor a 92% dintre creditorii’ care au acceptat restructurarea datoriei argentiniene între 2005 şi 2010.
Curtea Supremă de Justiţie a SUA a respins luni apelul Argentinei faţă de o decizie a unei curţi inferioare prin care era obligată să plătească 1,33 miliarde de dolari unor fonduri speculative, transmite Reuters.
Fără a comenta decizia sa, Curtea Supremă a confirmat o decizie din 2003 unei curţi de apel din New York prin care autorităţile de la Buenos Aires au fost condamnate să-şi ramburseze datoriile către fondurile speculative NML Capital şi Aurelius Management, care au refuzat restructurarea datoriei argentiniene după ce această ţară a intrat în incapacitate de plată.
Disputa are drept subiect intrarea în incapacitate de plată a Argentinei în anul 2001 pentru o datorie de 95 de miliarde de dolari. După zece ani de renegocieri şi după ce a obţinut reduceri de datorii de ordinul a 70% din partea creditorilor, Argentina a soluţionat 93% din datoria sa. În schimb, autorităţile din Argentina se confruntă în continuare cu procedurile juridice lansate de fondurile speculative americane, care refuză orice restructurare.