„Argintul este noul aur” în Egipt – Reuters
Această tendinţă este un indiciu al unei crize economice în care inflaţia a ajuns la peste 30%, iar banca centrală a permis ca moneda naţională să se deprecieze cu 50% în raport cu dolarul şi o nouă devalorizare este aşteptată, scrie Agerpres.
„Argintul este noul aur”, spune un vânzător de la un magazin de bijuterii din argint din Cairo.
Datele Federaţiei camerelor de comerţ din Egipt arată că în perioada ianuarie 2023-ianuarie 2024, preţul gramului de aur de 21 de carate a crescut cu peste 120% până la 3.875 de lire egiptene (126 de dolari). La rândul său, datele Consiliului Mondial al Aurului arată că cererea de lingouri şi monede de aur a crescut cu 58% în 2023 comparativ cu 2022.
Eman Mahmoud, o mamă cu trei copiii, spune că a optat pentru argint atunci când a cumpărat bijuterii pentru noul copil al unei prietene. „O pereche de cercei de aur de 18 carate care cântăresc mai puţin de un gram costă peste 3.000 de lire. Nu îmi permit astfel de cadouri aşa că am cumpărat o brăţară de argint pentru aproximativ 1.900 de lire. Ştiu că nu este la fel dar totuşi are valoare”, a spus Eman Mahmoud.
Egiptenii care îşi permit şi-au protejat economiile prin investiţii în valută sau proprietăţi.
Pe piaţa neagră, cursul de schimb al dolarului a urcat luna trecută până la 71 de lire egiptene pentru un dolar, în timp ce cursul de schimb oficial este de 30,85 lire.
Şi într-o ţară unde aproximativ 60% din cei 105 milioane de locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, puţini îşi permit să investească în proprietăţi imobiliare de lux, piaţă pe care vânzările au explodat.
Preţul gramului de argint s-a dublat în decurs de un an, însă la aproximativ 47 de lire egiptene rămâne în continuare mult mai accesibil decât aurul.
Ramy Zahran, un licean în vârstă de 18 ani, care vrea să lucreze împreună cu unchiul său în comerţul cu argint, a cumpărat un lingou de argint la un preţ de 31 de lire pentru un gram, în urmă cu o jumătate de an. „Cu banii mei puteam să cumpăr doar 10 grame de aur”, a spus Zahran.