Arhitecţii de la Studio ae: Din cauza pandemiei, o parte din birouri vor se vor transforma în spații cu alte funcțiuni

Pandemia a schimbat modul în care lucrăm. Fie că e de pe canapea sau de la birou, angajaţii marilor companii care au închiriat spaţii în clădirile de birouri nu se vor întoarce prea curând în sedii. Arhitecţii spun că proprietarii de birouri au mai multe opţiuni, printre care reconversia lor, aceasta fiind una dintre tendinţele proiectării arhitecturale din acest an. 
Andrada Ghira - mie, 20 ian. 2021, 14:04
Arhitecţii de la Studio ae: Din cauza pandemiei, o parte din birouri vor se vor transforma în spații cu alte funcțiuni

„Pandemia a dus la scăderea suprapopulării zonelor de birouri şi din această cauză, o parte din acestea vor se vor reconverti în spații cu alte funcțiuni. Global, numărul clădirilor de birouri vacante a crescut de la începutul situației Covid-19. Birourile ca funcțiune nu vor dispărea, necesarul de suprafață se va schimba, iar ponderea și frecvența timpului petrecut se vor schimba”, spune Elena Ștefănescu, arhitect, cofondator Studio ae.

Proprietarii de clădiri au mai multe opțiuni: să o renoveze și să o închirieze din nou ca birou într-o formă adaptată noilor nevoi, fie așteaptă alți chiriași pe conformația actuală. Acolo unde este posibil, proprietarii vor putea transforma clădirea şi să-i dea o nou funcţiune, sau să o demoleze și să construiască altceva. „Clădirile deja construite care erau deja vacante înainte de restricțiile cauzate de pandemia Covid-19, vor fi probabil mai greu de închiriat”, completează Elena Ştefănescu. 

O altă tendinţă subliniată este ce a restaurării clădirilor vechi.  „În 2021, există premisele unei atenții maxime acordate reconstrucției din partea arhitecților, mai ales datorită demarării programului Noul Bauhaus prin care se urmărește removarea a peste 35 de milioane de clădiri în toată Uniunea Europeană. Restaurarea clădirilor rezidențiale și industriale degradate și abandonate ne permite să rezolvăm câteva probleme incredibil de urgente în lumea modernă”, mai spune Ştefănescu. 

În arhitectura clădirilor noi vor fi folosite şi materiale reciclabile şi resurse alternative de energie, iar din acest an a devenit obligatorie conformarea clădirilor din punct de vedere al consumului de energie. În plus, în arhitectura clădirilor noi, sunt tot mai folosite materialele naturale și reciclate, în decorare și construcție. 

Se observă un interes tot mai mare acordat locuințelor unifamiliale, situate în apropierea marilor orașe, unde spațiul exterior este mai generos. În plus, tot mai multe proiecte noi sunt mai izolate, concepute special pentru a valorica avantajul amplasării în mijlocul naturii”, mai spune arhitecta. 

Înființat în anul 2013 de către arhitecții Elena și Andrei Ștefănescu, Studio ae acoperă toată gama de servicii de proiectare de la faza de evaluare & consultanță, autorizare, la cea de asistență pe parcursul execuției până la finalizarea șantierului.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Data limită pentru depunerea ofertelor la licitația necesară construcției lotului 2 din Autostrada A9 Timișoara - Moravița este 14 noiembrie, a anunțat miercuri Cristian Pistol, directorul......
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Fondul Proprietatea a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București ca Ileana-Lăcrămioara Isărescu a ...
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii unui focar de gripă aviară
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii ...
Autorităţile veterinare din Ungaria au anunţat miercuri că vor fi sacrificate circa 25.000 de raţe în provincia Bekes ...
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, miercuri, noi dosare de finanţare în valoare ...