„În 2011 au fost 24.000 de cazuri reale de insolvenţă, din care circa 1.500 sunt proceduri de reorganizare, restul sunt proceduri de faliment”, a declarat Arin Stănescu, în cadrul Forumului Bancar, organizat de FinMedia la Banca Naţională a României.
Rata de aproximativ 6% a reorganizărilor din numărul total al insolvenţelor ne plasează peste Germania în acestă privinţă, pune Stănescu, unde rata este de 3%, dar în urma ţărilor anglo-saxone.
Potrivit preşedintelui UNPIR, 214 societăţi comerciale mijlocii şi mari se află în insolvenţă, firme care oferă, în total, între 60.000 şi 100.000 de locuri de muncă.
Până acum, în jur de 100 de societăţi au ieşit cu succes din procedura insolvenţei şi afacerile acestora au fost reorganizate, „astfel au fost salvate foarte multe locuri de muncă”.
Stănescu susţine că firma pe care o conduce, RVA Insolvency – cel mai mare jucător din piaţa insolvenţelor –, s-a reorientat spre reorganizarea judiciară în acest an.
„Societatea pe care o conduc are foarte multe dosare de reorganizare. Am considerat că este mai bine şi pentru procedura insolvenţei dar şi pentru noi, în condiţiile în care piaţa garanţiilor este atât de rău”, spune preşedintele UNIPR.
Potrivit acestuia, în acest moment sunt deja 24.000 de noi dosare de insolvenţă şi numărul firmelor pentru care s-a deschis procedura insolvenţei în acest an va ajunge la 26.000.