Anunţul a fost făcut de şeful Statului Major al armatei egiptene, generalul Abdel Fatah El-Sisi.
Armata a decis suspendarea Constituţiei şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Adli Mansour, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării. Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constituţii. Din această structură ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt.
Sutele de mii de oameni adunaţi în Piaţa Tahrir din Cairo au avut o reacţie de mare bucurie la anunţul comandantului armatei. Înainte de acest anunţ, armata a mobilizat forţe în jurul mitingului susţinătorilor preşedintelui Mohamed Morsi, desfăşurat în altă parte a capitalei.
Planul de tranziţie este susţinut de Mohamed ElBaradei, liderul opoziţiei egiptene, precum şi de Marele Imam Ahmed Al-Tayeb, liderul comunităţii sunnite, şi de Patriarhul Tawadros, liderul Bisericii Copte a Egiptului. De asemenea, Partidul Nour, a doua forţă islamistă din Egipt, a anunţat că acceptă această situaţie.
Forţele opoziţiei denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani.
Ca reacţie, Mohamed Morsi a declarat că planul prezentat de armată este o „lovitură de stat care conţine toate elementele”.
„Preşedintele îndeamnă egiptenii să opună rezistenţă în mod paşnic acestei lovituri de stat militare, aşa cum va face şi el”, a declarat un consilier al acestuia. „Armata nu are nicio autoritate pentru a lua astfel de hotărâri”, a continuat oficialul citat.
„Este o lovitură de stat care conţine toate elementele”, a scris Morsi pe Twitter.