Armata israeliană a găsit cadavre ale unor ostatici. Liderul Hamas acuză Israelul de comiterea unor crime de război

15 10. 2023
Fasia Gaza Hamas

„Am efectuat câteva raiduri în Fâşia Gaza pentru a localiza ostatici şi persoane răpite”, a declarat locotenent-colonelul Peter Lerner, un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

În timpul acestora, „am găsit şi localizat (…) cadavre ale unor israelieni care fuseseră răpiţi”, a continuat purtătorul de cuvânt în cadrul unui briefing la Ministerul de Externe, fără alte detalii.

Atacul Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian a făcut peste 1.300 de morţi, majoritatea civili, printre care copii.

Armata israeliană a confirmat sâmbătă că a identificat „peste 120 de civili” ţinuţi captivi în Gaza, unde Hamas a ameninţat că îi va executa. Sute de persoane rămân date dispărute, iar cadavrele sunt în curs de identificare.

De mai multe zile, armata israeliană bombardează în represalii Fâşia Gaza, un mic teritoriu sărac şi sub asediu situat între Israel şi Egipt, făcând peste 2.200 de morţi de partea palestiniană, majoritatea civili, printre care 724 de copii, potrivit autorităţilor locale.

Cel puţin cinci israelieni şi patru străini ţinuţi ostatici de Hamas în Fâşia Gaza au fost ucişi de loviturile israeliene în ultimele 24 de ore, a anunţat sâmbătă aripa militară a mişcării islamiste palestiniene.

Aceste noi decese ridică la 22 numărul de ostaticilor ţinuţi de Hamas ucişi în raiduri de la începutul războiului în urmă cu o săptămână, potrivit Hamas.

Armata israeliană a lovit „mai multe mii” de ţinte în Gaza, a spus locotenent-colonelul Peter Lerner.

Gruparea islamistă controlând Fâşia Gaza este, în opinia sa, fără „habar despre situaţia de la suprafaţă”, deoarece „a fugit în tuneluri”.

Armata israeliană a anunţat și că pregăteşte un „atac coordonat şi integrat din aer, pe mare şi terestru” împotriva poziţiilor teroriştilor Hamas din Fâşia Gaza.

„Batalioane şi soldaţi sunt desfăşuraţi peste tot în ţară şi sunt pregătiţi să sporească disponibilitatea pentru ur,ătoarele etape ale războiului – cu un accent pe o operaţiune terestră semnificativă”, au indicat într-o declaraţie Forţele de Apărare Israeliene (IDF), denumirea oficială a armatei israeliene.

Premierul Benjamin Netanyahu a vizitat sâmbătă după-amiază zona din sudul Israelului situată în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza. El s-a deplasat în kibbutz-urile Be’eri and Kfar Aza, unde a vizitat casele distruse în masacrul comis de Hamas la finalul săptămânii trecute.

Gruparea Hamas acuză și ea armata israeliană

Liderul mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat la rândul său Israelul de comiterea unor „crime de război” în Fâşia Gaza, enclavă bombardată în ultimele zile de armata israeliană ca urmare a atacului terorist de amploare lansat în 7 octombrie de teroriştii Hamas contra sudului Israelului, informează AFP şi Reuters.

„Atrocităţile israeliene constituie crime de război şi încălcări flagrante ale dreptului internaţional”, a susţinut Haniyeh într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

El a denunţat „asediul” impus Fâşiei Gaza de Israel şi a cerut Naţiunilor Unite să „facă presiuni” asupra Israelului pentru a permite „intrarea ajutorului umanitar şi a echipamentelor medicale”.

Într-un discurs televizat, Ismail Haniyeh a anunţat că palestinienii nu vor părăsi Fâşia Gaza sau Cisiordania şi nu vor migra în Egipt.

„Decizia noastră este să rămânem pe pământul nostru”, a spus el.

Atacul sângeros lansat în 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas asupra sudului Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.300 de israelieni, în cea mai mare parte civili, şi 3.200 de răniţi, în timp ce 120 de civili au fost luaţi ostatici şi duşi în Fâşia Gaza.

În rândul palestinienilor s-au înregistrat până acum 2.215 de decese.