Armata israeliană avertizează locuitorii din sudul Libanului să nu se întoarcă la casele lor
Forţele israeliene continuă să ”ţintească poziţiile Hezbollah din satele voastre sau din apropierea lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene pentru publicul arabofon, Avichay Adraee, într-o postare pe X.
”Pentru propria voastră protecţie, până la noi ordine nu reveniţi la căminele voastre. Nu vă îndreptaţi spre sud; oricine va merge spre sud îşi va pune viaţa în pericol”, a adăugat el.
Într-un alt mesaj, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene le-a cerut lucrătorilor din sistemul de sănătate libanez să evite utilizarea ambulanţelor în sudul Libanului, precizând că vehiculele sunt folosite de combatanţii Hezbollah.
”Le cerem echipelor medicale să evite orice contact cu membrii Hezbollah şi să nu coopereze cu ei”, a declarat Avichay Adraee, care a subliniat că ”vor fi luate măsurile necesare faţă de orice vehicul ce transportă indivizi înarmaţi”.
După aproape 11 luni de confruntări transfrontaliere care au provocat strămutarea a zeci de mii de persoane de ambele părţi ale frontierei între Israel şi Liban, armata israeliană şi-a intensificat loviturile aeriene împotriva Hezbollah.
Ea a lansat la finalul lunii septembrie o ofensivă terestră contra combatanţilor Hezbollah în sudul Libanului.
Pe de altă parte, premierul libanez Najib Mikati a cerut vineri ONU să adopte o rezoluţie pentru o ”încetare imediată a focului” în luptele dintre Israel şi Hezbollah, la o zi după loviturile israeliene asupra Beirutului soldate cu 22 de morţi în 117 răniţi.
Mikati a dat asigurări că guvernul său este ”angajat într-o aplicare integrală a rezoluţiei 1701” şi mai ales faţă de ”desfăşurarea armatei în sud şi întărirea prezenţei acesteia de-a lungul frontierei”. Rezoluţia 1701, care a pus capăt războiului dintre Israel şi Hezbollah în 2006, prevede încetarea ostilităţilor de cele două părţi ale frontierei şi că doar forţele de menţinere a păcii ale ONU şi armata libaneză pot fi desfăşurate în sudul Libanului.
Din octombrie 2023, mai mult de 2.100 de persoane au fost ucise în Liban, dintre care aproape 1.200 după escaladarea declanşată pe 23 septembrie, potrivit unui bilanţ alcătuit de AFP pe baza unor cifre oficiale. Conform ONU, numărul persoanelor strămutate în interiorul Libanului este de 600.000.