Această informaţie, dacă se va dovedi adevărată, marchează o nouă etapă în lupta disperată dusă de regimul lui Bashar al-Assad.
În acest stadiu, „bidoane” încărcate cu precursori ai acestei neurotoxine mortale nu au fost fixate pe aripile avioanelor şi preşedintele sirian nu a dat ordinul de a le utiliza, adaugă NBC.
Conform CNN, serviciile de informaţii israeliene, turce, libaneze şi iordaniene sunt în prezent în legătură strânsă cu omologii americani pentru a defini acţiuni viitoare.
Luni, un oficial american a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că „mai multe indicii” sugerează că regimul sirian a început să adune precursori chimici necesari unei utilizări militare a gazului sarin.
Oficiali americani au solicitat mereu protecţia anonimatului când au vorbit despre subiecte din domeniul informaţiilor.
Aceste evoluţii l-au determinat luni pe preşedintele Barack Obama să îi adreseze un avertisment lui Bashar al-Assad. „Astăzi vreau să îi transmit clar lui Assad şi celor care îi respectă ordinele că lumea întreagă (îi) priveşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi complet inacceptabilă”, a spus el.
„Dacă veţi face greşeala tragică să folosiţi aceste arme, vor fi consecinţe şi veţi răspunde. Nu putem permite ca secolul XXI să fie umbrit de groaznicele arme ale secolului XX”, a subliniat acesta.
Miercuri, în cadrul unei reuniuni a NATO la Bruxelles, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a apreciat că „mişcări” în stocul de arme chimice siriene rămâne „să fie confirmate”.
Siria deţine aproximativ 700 de rachete, iar Turcia ştie unde se află, anunţă Ahmet Davutoglu
Turcia estimează la aproximativ 700 numărul diverselor tipuri de rachete sol-aer de care dispune regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi cunoaşte cu precizie locurile unde se află, a declarat ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu pentru un cotidian guvernamental, Sabah, relatează AFP.
Regimul „al-Assad posedă aproximativ 700 de rachete (…) în prezent, (iar) noi ştim exact unde sunt mobilizate aceste rachete, cum sunt stocate şi pe mâinile cui se află”, a declarat Davutoglu pentru ediţia de miercuri a ziarului.
Şeful diplomaţiei turce a făcut aceste declaraţii la bordul unui avion în drum spre Bruxelles, unde cele 28 de state membre NATO au aprobat marţi o solicitare a Ankarei privind mobilizarea de rachete sol-aer de tip Patriot la frontiera sa cu Siria.
Davutoglu a declarat că membri ai comunităţii internaţionale şi-au exprimat temerea faţă de posibilitatea unei operaţiuni punitive a regimului sirian împotriva unor ţări care au reclamat plecarea sa de la putere, ca Turcia, în cazul în care acesta simte apropierea sfârşitului.
El a justificat mobilizarea de baterii de rachete Patriot invocând teama unor „acţiuni care pot pot fi iniţiate de grupări necontrolate”.
Siria deţine mai multe tipuri de rachete sol-aer, inclusiv rachete de tip Scud de fabricaţie rusă.
Turcia a repetat în mai multe rânduri că mobilizarea de rachete de tip Patriot este o măsură srtict defensivă şi că aceste rachete nu vor fi în niciun caz utilizate cu scopul instalării unei zone de excludere aeriană în spaţiul aerian al Siriei.