Trupele care se mobilizau de două zile în jurul oraşului „se îndreaptă spre cartierul Salahedin, unde se află cel mai mare număr de rebeli”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, preşedintele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul la Londra care îşi bazează informaţiile pe militanţi de la faţa locului.
„Cele mai violente confruntări de la începutul revoltei au loc în mai multe cartiere”, a subliniat el, adăugând că „putem afirma că asaltul a început”.
Confruntări armate aveau loc la intrările în cartierul Salahedin, situat în sud-vestul capitalei economice a ţării, bombardat de la lansarea asaltului.
Comisia Generală a Revoluţiei Siriene, o altă reţea de militanţi anunţa şi ea suplimentarea trupelor la Salahedin „pe fundalul unor tiruri intensive cu mitraliere grele” şi lupte între militari şi rebeli.
Insurgenţii s-au retras în special în cartiere din sudul şi sud-vestul oraşului.
Potrivit Observatorului, un exod important are loc, în prezent, în cartierul al-Sukkari (sud), după lansarea de obuze şi izbucnirea unor confruntări violente în sectorul Hamdaniya (vest).
Asaltul are loc la peste o săptămână de la deschiderea acestui nou front, pe 20 iulie, armata preluând controlul asupra capitalei Damasc, unde au avut loc, de asemenea, confruntări violente în cartiere ostile regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Mai multe ţări occidentale şi-au exprimat preocuparea faţă de perspectiva unui asalt împotriva rebelilor, Washingtonul evocând posibilitatea unui „masacru” şi condamnând „agresiunea odioasă şi inacceptabilă a forţelor lui al-Assad împotriva acestui centru cu populaţie civilă”.
O sursă din domeniul securităţii siriene a declarat vineri că rebelii s-au retras pe străzi foarte înguste, lucru care va face confruntarea dificilă.
Observatorul a anunţat că se teme de uciderea a sute de persoane în cursul atacului armatei.
Potrivit unor informaţii culese de un reporter AFP la faţa locului, rebelii nu au lansat nicio operaţiune importantă de două zile, economisindu-şi puţinele obuze antitanc de tip RPG.
Numeroşi locuitori au părăsit oraşul, iar cei care au rămas întâmpină, în prezent, dificultăţi mari în aprovizionarea cu pâine, a constat reporterul.
Potrivit unor experţi, această confruntare armată este extrem de importantă pentru cele două părţi, regimul al-Assad contând pe aliaţii săi din rândul comercianţilor bogaţi din oraş să finanţeze o parte a efortului său de război, iar rebelii sperând să reediteze planul libian de la Benghazi, în crearea unei zone protejate.
Comunitatea internaţională îndepărtează orice scenariu cu privire la o intervenţie militară în Siria.