Armata siriană se află probabil la originea atacului chimic din 21 august – Human Rights Watch

Armata siriană se află, foarte probabil, la originea atacului cu arme chimice comis luna trecută lângă Damasc, soldat cu sute de morţi, a afirmat marţi organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch într-un raport, relatează AFP.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 08:42
Armata siriană se află probabil la originea atacului chimic din 21 august - Human Rights Watch

Organizaţia de apărarea drepturilor omului afirmă în acest raport de 22 de pagini, publicat în Statele Unite, că probe credibile „sugerează puternic” faptul că forţele armate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au lansat acest atac.

Human Rights Watch trage aceste concluzii din analizarea declaraţiilor unor martori la atacul comis pe 21 august la Ghouta, a unor informaţii despre sursa probabilă a atacurilor, unor fragmente de arme folosite şi simptomelor prezentate de victime.

„Fragmente de obuze şi simptome ale victimelor atacului de la 21 august, la Ghouta, constituie elemente de probă credibile cu privire la armele folosite”, a declarat directorul HRW pentru situaţii de urgenţă Peter Bouckaert.

„Aceste elemente de probă sugerează puternic faptul că forţele Guvernului sirian sunt cele care au lansat aceste obuze încărcate cu arme chimice asupra suburbiilor Damascului în acea dimineaţă”.

Potrivit HRW, acest tip de obuze şi lansatoare folosite în acest atac sunt „deţinute şi utilizate în mod exclusiv” de armata siriană.

De asemenea, probabil că a fost folosit gaz sarin, a adăugat HRW, care precizează că două tipuri de obuze par că au fost utilizate, şi anume un obuz de 330 de milimetri echipat cu o încărcătură capabilă să poarte o cantitate mare de agenţi chimici lichizi şi un obuz mai mic, de 140 de milimetri, capabil să poarte 2,2 kilograme de sarin.

Statele Unite afirmă că peste 1.400 de persoane, inclusiv peste 400 de copii, au fost victime ale gazelor în cursul atacului, un bilanţ care se află la originea ameninţărilor preşedintelui american Barack Obama cu acţiuni militare împotriva regimului sirian.

Alte surse au anunţat un bilanţ al victimelor inferior, dar important.

Ţări occidentale şi Liga Arabă au condamnat acest atac şi au acuzat regimul sirian, care a negat aceste acuzaţii.

HRW apreciază că este vorba despre primul atac important cu armament chimic de după atacul cu gaz comis de către Guvernul irakian împotriva populaţiei civile la Halabja, în urmă cu 25 de ani.

„Folosirea tot mai clară a unor arme chimice în conflictul din Siria ar trebui să relanseze dezbaterea internaţională asupra interzicerii acestor arme şi (a dezbaterii), mai pe larg, asupra protecţiei populaţiei civile siriene”, a subliniat Peter Bouckhaert.

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand a venit, la Parlament, să-și preia mandatul, deși a fost declarată incompatibilă de ANI
Clotilde Armand a venit, la Parlament, să-și preia mandatul, deși a fost declarată incompatibilă de ANI
Fostul primar al Sectorului 1 Clotilde Armand, care a candidat la alegerile parlamentare din 1 decembrie pe lista USR pentru Senat, a venit la Parlament, să îşi preia mandatul, recomandându-le......
Putin vede asasinarea generalului rus Kirilov ca pe un eșec al serviciilor secrete ruse și acuză Ucraina de terorism
Putin vede asasinarea generalului rus Kirilov ca pe un eșec al serviciilor secrete ruse și acuză Ucraina de terorism
Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut că asasinarea generalului Igor Kirilov, comandantul trupelor de apărare radiologică, ...
Schengen – Bulgaria introduce controale temporare la graniţa cu România pentru 6 luni
Schengen – Bulgaria introduce controale temporare la graniţa cu România pentru 6 luni
Guvernul bulgar a anunţat miercuri suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la graniţele cu România ...
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un împrumut de 18,1 miliarde de euro în 2025, ca parte a pachetului de ajutor de ...