Operaţiunea Atlantic Resolve a fost lansată în aprilie anul trecut în ţările baltice şi Polonia, reprezentând o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confruntă cu noi provocări privind securitatea.
Includerea României şi a Bulgariei în această operaţiune se traduce şi prin creştere de la 900, în prezent, la 1.900 a numărului de militari ce participă la exerciţiile militare Atlantic Resolve.
În ultimele 11 luni, Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a sprijinit rebelii separatişti din estul Ucrainei, la numai câteva sute de kilometri de graniţele NATO.
Acordul de încetare a focului semnat recent la Minsk nu a fost respectat, forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti proruşi acuzându-se reciproc de încălcarea înţelegerii.
‘Ceea ce trebuie să se întâmple este ca Moscova să respecte acordul la care a subscris şi să retragă armamentul greu şi forţele ruse din estul Ucrainei, dar şi să respecte suveranitatea teritorială a Ucrainei. SUA vor continua să dea noi asigurări aliaţilor noştri şi partenerilor NATO prin exerciţii continue şi patrulare aeriană în zona Mării Negre”, a declarat recent secretarul pentru presă al Pentagonului, amiralul John Kirby.
SUA dispun de 29.000 de soldaţi staţionaţi în permanenţă în Germania, Italia şi Belgia, însă Washingtonul a majorat numărul soldaţilor desfăşuraţi temporar în regiune pentru a transmite un semnal Rusiei şi partenerilor din cadrul NATO.