„Tocmai le-am primit, nu le-am utilizat încă, dar ele pot schimba radical” situaţia pe câmpul de luptă, a declarat Oleksandr Tarnavski, comandantul contraofensivei din sudul ţării, într-un interviu pentru televiziunea americană CNN.
SUA au anunţat săptămâna trecută că vor livra aceste arme Ucrainei, în pofida îngrijorărilor provocate de riscul pe termen lung pentru civili.
„Duşmanul înţelege de asemenea că obţinând aceste muniţii, vom avea un avantaj”, a declarat Tarnavski, dând asigurări că forţele ucrainene nu vor utiliza aceste arme în zonele puternic populate.
„Ruşii se gândesc că le vom utiliza în toate zonele frontului (…) Este foarte fals”, a afirmat el.
Preşedintele american Joe Biden a afirmat că decizia de a livra Ucrainei bombe cu dispersie este „dificilă”, dar a subliniat că Kievul are nevoie de armament suplimentar pentru a-şi reconstitui stocurile epuizate.
Aceste arme controversate pot dispersa până la câteva sute de mici încărcături explozive, capabile să rămână neexplodate în sol şi creând un risc pentru civili după încheierea unui conflict.
Ele sunt interzise în numeroase ţări, în special europene, semnatare ale unei convenţii încheiate la Oslo în 2008, la care nu au aderat nici Rusia, nici SUA, nici Ucraina.
Kremlinul a ameninţat deja cu „contramăsuri” dacă aceste bombe vor fi utilizate de către Kiev împotriva trupelor ruse în Ucraina.