Update: Kremlinul se arată preocupat de această colaborare. Armenia va găzdui în perioada 11-20 septembrie un exercițiu militar la care participă Statele Unite ale Americii

Update: Kremlinul şi-a exprimat miercuri "preocuparea" în legătură cu exerciţiile militare comune pe care Armenia şi SUA le vor desfăşura pe teritoriul armean în perioada 11-20 septembrie, în timp ce guvernul armean se îndepărtează tot mai mult de Moscova, transmite agenţia EFE, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 06 sept. 2023, 16:31
Update: Kremlinul se arată preocupat de această colaborare. Armenia va găzdui în perioada 11-20 septembrie un exercițiu militar la care participă Statele Unite ale Americii

„Aceste veşti stârnesc preocupare, mai ales în condiţiile actuale”, prin urmare Rusia va efectua o „analiză profundă” a ştirilor care vin din capitala armeană Erevan, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică.

Ministerul armean al Apărării a anunţat mai devreme că în poligonul militar „Zar” al brigăzii armene de forţe de menţinere a păcii, situat în provincia armeană Kotaik, la nord de Erevan, vor fi efectuate exerciţiile militare comune cu SUA „Eagle Partner 2023”. Acelaşi minister a amintit că forţele de pace armene participă cu regularitate la acest program de exerciţii comune care se desfăşoară în trei ţări.

Dar participarea trupelor Erevanului la aceste exerciţii împreună cu SUA pe teritoriul Armeniei coincide cu o distanţare a Guvernului de la Erevan faţă de Rusia şi faţă de Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), organizaţie condusă de Moscova. Armenia a refuzat să trimită trupe la exerciţiile militare ale OTSC care au început pe 1 septembrie în Belarus şi în plus şi-a retras reprezentantul permanent din cadrul acestei organizaţii.

Premierul armean Nikol Paşinian a declarat recent că ţara sa a comis o eroare strategică încredinţându-şi securitatea exclusiv Moscovei când s-a confruntat într-un nou război cu Azerbaidjanul pentru controlul asupra enclavei azere cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah.

În timpul acestui conflict din toamna anului 2020, premierul Nikol Paşinian a cerut Moscovei ca OTSC să intervină, forţele armene fiind depăşite de capabilităţile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei.

Dar Kremlinul, care îl consideră pe Paşinian un politician pro-occidental, venit la putere în urma unei „revoluţii colorate”, a refuzat, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriu al Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional.

Acel război, soldat cu circa 6.500 de morţi, a fost oprit printr-un armistiţiu negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene. Conform acordului mediat de Moscova, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a provinciei Nagorno-Karabah şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după un alt război, desfăşurat la începutul anilor ’90.

Știrea inițială

Armenia a anunţat miercuri că va găzdui un exerciţiu militar comun cu Statele Unite în perioada 11-20 septembrie, o decizie de natură să irite Rusia, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Potrivit Ministerului armean al Apărării, scopul exerciţiului, intitulat ‘Eagle Partner 2023’, vizează pregătirea forţelor sale pentru participare la misiuni internaţionale de menţinere a păcii.

Ministerul nu a precizat câţi militari armeni şi americani vor fi implicaţi.

Rusia deţine o bază militară în Armenia şi se consideră puterea preeminentă în regiunea Caucazului de Sud, care a făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991.

Rusia păstrează o forţă de menţinere a păcii în regiune pentru a garanta respectarea acordului ce a pus capăt războiului între Armenia şi Azerbaidjan în 2020, al doilea între cele două ţări de la destrămarea URSS.

Într-un interviu publicat în weekend în presa italiană, prim-ministrul armean Nikol Paşinian (foto) a declarat că Rusia a eşuat în a proteja Armenia împotriva a ceea ce el a numit agresiunea continuă din partea Azerbaidjanului. Prim-ministrul armean a sugerat că războiul dus de Rusia în Ucraina o face incapabilă să răspundă tuturor nevoilor de securitate ale ţării sale.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi-a exprimat dezacordul cu afirmaţiile lui Paşinian.

„Rusia este absolut parte integrantă în această regiune. Rusia joacă un rol consistent, foarte important în stabilizarea situaţiei din regiune (…) şi vom continua să jucăm acest rol”, le-a declarat el reporterilor.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de dolari din amenzile mai vechi neplătite la care se adaugă inclusiv una......
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...
ANM: Capitala și 15 județe sub Cod portocali de ploi pentru ziua de duminică. Bucureștiul și 20 de județe, sub Cod portocaliu de ploi abundente de duminică seara până luni dineața
ANM: Capitala și 15 județe sub Cod portocali de ploi pentru ziua de duminică. Bucureștiul și 20 de județe, sub Cod ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare meteo Cod portocaliu şi Cod galben de ...
România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze. Dar înmagazinează în continuare și și exportă gaze
România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze. Dar înmagazinează în continuare și și exportă gaze
Pe fondul unei producții ridicate de gaze naturale, România încă înmagazinează gaze la volume substanțiale, dar și ...