Armistiţiu fragil în Fâşia Gaza. Prima zi de linişte după o săptămână sângeroasă
Obţinut în urma unor eforturi diplomatice intense ale Egiptului şi Statelor Unite, armistiţiul a intrat în vigoare miercuri la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), potrivit textului acordului, anunţat la Cairo de către şeful diplomaţiei egiptene Mohammed Kamel Amr şi secretarul de Stat american Hillary Clinton.
În Fâşia Gaza, devastată de opt zile de lovituri aeriene israeliene continue, la puţin după intrarea în vigoare a armistiţiului au izbucnit manifestaţii de bucurie.
Tiruri de arme, petarde şi strigăte de „Allah akbar (Allah este mare), rezistenţa a triumfat” au răsunat la difuzoare ale unor moschei din enclava palestiniană, survolată în continuare de avioane israeliene fără pilot.
Agitând steaguri palestiniene şi egiptene, sute de persoane au ieşit pe stradă pentru a sărbători „victoria”. „În urmă cu puţin timp trăgeam rachete asupra ocupantului şi oraşelor sale, iar acum ne bucurăm”, a declarat un combatant din cadrul Hamas.
Eforturi din partea Egiptului au permis „un acord asupra unui armistiţiu care intră în vigoare la ora (locală) 21.00 (21.00, ora României)”, a declarat ministrul egiptean, a cărui ţară a jucat un rol-cheie în elaborarea acestuia.
La Ierusalim, premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că acceptat să „dea o şansă” propunerii egiptene, după ce a discutat cu preşedintele american Barack Obama.
Acesta i-a mulţumit atât preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, cât şi lui Netanyahu, şi a subliniat asupra obiectivului obţinerii unei păci „durabile” în enclava palestiniană, care se învecinează cu Egiptul şi Israelul.
Douăsprezece rachete au fost lansate asupra Israelului după începutul armistiţiului cu Hamas
Douăsprezece rachete au fost lansate asupra Israelului miercuri seară în ora care a urmat încetării focului între Israel şi grupările armate palestiniene din Gaza, fără a provoca răniţi, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei pentru AFP.
La o oră după debutul armistiţiului, intrat în vigoare la ora 21:00, sistemul antirachetă Iron Dome a interceptat o rachetă deasupra oraşului Ashkelon, a transmis, de asemenea, un corespondent AFP.
Armata israeliană a declarat că 130 de rachete au fost lansate miercuri din Fâşia Gaza în direcţia Israelului. Aproape 1.300 de proiectile au fost lansate în ultima săptămână.
Chiar înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, ramura armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, au revendicat lansarea a 10 rachete Grad asupra Beersheba la ora 20:15, capitala Neguev, şi alte două asupra Ashdod, în apropiere de regiunea palestiniană.
Armistiţiul anunţat de Egipt ar trebui să pună capăt unei săptămâni de confruntări armate între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas care s-au soldat cu 155 de morţi palestinieni şi cinci morţi israelieni, printre care şi un soldat.
În cursul precedentelor armistiţii sub autoritatea Hamas, aflat la putere în Gaza, grupări jihadiste şi salafiste din teritoriu au continuat în mod sporadic să vizeze Israelul.
Două rachete au fost lansate din sudul Libanului spre teritoriul Israelului – surse
Două rachete au fost lansate, miercuri seară, din sudul Libanului, o zonă aflată sub controlul mişcării şiite Hezbollah, spre teritoriul israelian, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze, citate de AFP.
„Una dintre rachete a căzut pe teritoriul libanez, la frontiera cu Israelul, în timp ce alta a căzut pe teritoriul israelian”, a declarat un oficial libanez, sub protecţia anonimatului.
Este foarte probabil că rachetele au fost lansate de militanţi din cadrul mişcării şiite libaneze Hezbollah, o organizaţie susţinută de Iran şi Siria. Atacul a avut loc la frontiera de nord a Israelului. Incidentul intervine în contextul în care Israelul a ajuns la un acord de încetare a focului cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, teritoriu palestinian situat la frontiera de sud-vest a statului evreu.
Comunitatea internaţională salută armistiţiul dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas
Intrarea în vigoare a armistiţiului în Fâşia Gaza a fost salutată miercuri la Washington, Paris, Bruxelles şi de către ONU, care şi-au exprimat dorinţa ca încetarea focului să fie un preambul al unei soluţii „mai durabile”, relatează AFP.
Preşedintele american Barack Obama le-a mulţumit miercuri omologului său egiptean Mohamed Morsi şi premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru încheierea acestui armistiţiu.
Preşedintele american a subliniat „importanţa unei acţiuni în vederea unei soluţii mai durabile la situaţia din Fâşia Gaza”, într-o conversaţie la telefon cu preşedintele egiptean – care provine din mişcarea islamistă Fraţii Musulmani, apropiată mişcării islamiste palestiniene Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat acordul de încetare a focului încheiat după o săptămână de confruntări armate între Israel şi Hamas. „Mai multe detalii trebuie să fie soluţionate, în continuare, în vederea unui armistiţiu durabil”, a subliniat el.
Miercuri seara Consiliul de Securitate al ONU a îndemnat Israelul şi Hamasul să „acţioneze cu seriozitate” în vederea menţinerii încetării focului. „Membrii Consiliului îndeamnă toate părţile să respecte acordul şi să acţioneze cu seriozitate în vederea aplicării tuturor dispoziţiilor cu bunăcredinţă”, se arată în declaraţia celor 15 membri ai Consiliului, primul text emis oficial de la începutul conflictului.
Într-un comunicat comun, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso şi preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy au „salutat călduros armistiţiul”, adăugând că „acum este crucial să se asigure respectarea acestuia şi să nu mai existe violenţe”.
Evenimentele din ultimele zile „subliniază necesitatea urgentă a avansării către o soluţie cu două state, care să permită (israelienilor şi palestinienilor) să trăiască alături în pace şi securitate”, au subliniat liderii europeni.
Preşedintele francez François Hollande a salutat, de asemenea, intrarea în vigoare a armistiţiului şi a „felicitat autorităţile egiptene pentru rolul lor activ” în negocierea armistiţiului.
El a îndemnat toate părţile să „dea dovadă de responsabilitate pentru ca încetarea focului să fie durabilă”, în timp ce ministrul francez de Externe Laurent Fabius a solicitat o „relansare a negocierilor în vederea unei soluţii globale care să conducă la două state care trăiesc alături în securitate şi pace”.