AROBS anunță o majorare a cifrei afaceri de aproape două ori în primul semestru din 2023. Profitul însă a crescut doar cu 1%

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată pe Bursa de Valori București, raportează o cifră de afaceri de 241,1 milioane de lei la nivel consolidat în primul semestru din 2023, în creștere cu 90% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA normalizată de 43,3 milioane de lei, +9% și un profit net normalizat de 32,5 milioane de lei, o apreciere cu 1% comparativ cu primul semestru din 2022.
Ion Dobreanu - joi, 28 sept. 2023, 20:16
AROBS anunță o majorare a cifrei afaceri de aproape două ori în primul semestru din 2023. Profitul însă a crescut doar cu 1%

„Primul semestru al anului a fost o perioadă marcată de o activitate intensă la nivelul tuturor companiilor din grup. Creșterea cifrei de afaceri se datorează atât creșterii organice cât și aportului noilor companii achiziționate după primul semestru din 2022, AROBS Engineering, Grupul Nordlogic, Centrul de Soft GPS, AROBS Software Moldova, AROBS TrackGPS Moldova, AROBS Polska, Grupul Future WorkForce Global, incluse în raportul aferent S1 2023. De asemenea, o contribuție importantă la această creștere au avut-o și contractarea de noi proiecte, în zona de furnizare de servicii software, creșterea echipelor existente, precum și extinderea colaborării cu clienții existenți.

Marjele pentru indicatorii EBITDA și profit net sunt ușor sub cele vizate de noi, datorită faptului că am vizat pe parcursul primului semestru creșterea cifrei de afaceri. Acesta este efectul direct al dezvoltării accelerate prin tranzacții de M&A, când cifra de afaceri crește într-un ritm alert, precum și a procesului de integrare a firmelor noi în grup. Însă, suntem încrezători că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește dezvoltarea grupului și că odată ce vom finaliza procesele de integrare a noilor achiziții, marjele noastre de profit vor înregistra creșteri conforme cu bugetul”, a declarat Voicu Oprean (foto), fondator și CEO al AROBS.

În ceea ce privește cifra de afaceri la nivel consolidat, în primele șase luni din 2023, serviciile software au înregistrat o creștere de 83% față de aceeași perioadă a anului trecut, acestea având o contribuție de 74% la cifra de afaceri, iar segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 21%, pe fondul atragerii de noi clienți, contribuția acestuia la cifra de afaceri fiind de 14% în S1 2023. De asemenea, noua linie de business a grupului, AROBS Systems, a avut o contribuție de 12% la cifra de afaceri, generând venituri de 29,1 milioane de lei. Acest segment de business se axează pe implementarea serviciilor hardware și software, precum și a produselor software pentru autoritățile contractante din sectorul public. În prima parte a anului, AROBS Systems a finalizat un proiect de livrare de soluție hardware și software, destinată consolidării bazelor de date necesare funcționării componentelor Sistemului Informatic Integrat Vamal. Soluțiile vândute, în cadrul acestui segment, generează marje cuprinse între 2% și 8%.

„Pasul următor este trecerea la soluții personalizate pentru AROBS Systems, care să genereze business cu valoare adăugată”, a menționat Voicu Oprean.

„Integrarea operațiunilor, tehnologiilor și echipelor implică adesea consum mărit de resurse si timp, care pot temporiza profitabilitatea pe termen scurt. În plus, în timpul etapei de tranziție a integrării entităților nou achiziționate în structura de afaceri existentă, în general au loc suprapuneri operaționale care pot scădea temporar eficiența. Împreună cu echipa de management și directorii diviziilor, lucrăm în mod continuu la realizarea optimizărilor la nivel de grup pentru a ne asigura că valorificăm cât mai repede posibil potențialele eficiențe și sinergii, aspecte care, foarte curând, vor conduce la o creștere accelerată a marjelor noastre de profit”, a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

În primul semestru al anului 2023, EBITDA normalizată s-a ridicat la 43,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut. În cadrul acestui indicator, activitatea companiilor existente în grup până în iunie 2022 a contribuit cu 73%. Companiile achiziționate începând cu luna iunie 2022 au avut o contribuție de 26%, ceea ce demonstrează eficiență în procesele de M&A, dar și în proiectele noi, în care inovarea joacă un rol foarte important.

În data de 25 septembrie 2023, acțiunile AROBS au debutat pe Piața Principală a Bursei de Valori București, după listarea pe piața AeRO în decembrie 2021. În cei aproape doi ani de activitate pe piața de capital, compania a crescut accelerat, atât organic, cât și prin realizarea a nouă tranzacții de M&A, prin care au fost aduse în grup, companii care operează în aceeași industrie și care aduc valoare adăugată prin consolidarea și extinderea domeniilor de expertiză și a amprentei geografice a AROBS. Strategia AROBS a asigurat un randament al acțiunii de 53% în mai puțin de 2 ani, investitorilor care au participat în plasamentul privat, peste indicele BET.

Odată cu trecerea pe Piața Principală, AROBS vizează intrarea în indicii locali și regionali- BET și FTSE Russell, precum și efectuarea unei majorări de capital social prin care să atragă investitorii instituționali în acționariatul companiei.

Notă: Rezultatele financiare consolidate ale Grupului AROBS aferente primului semestru din 2023 sunt publicate în format RAS (Romanian Accounting Standards). Compania va publica rezultatele financiare în format IFRS începând cu raportul financiar preliminar aferent anului 2023, ceea ce a dus la anumite ajustări în politica contabilă. Din acest motiv, compania a prezentat profitul net normalizat care exclude amortizarea fondului comercial conform politicii contabile RAS, pe lângă excluderea efectului non-cash generat de programele de Stock Option Plan (SOP). În consecință, EBITDA normalizată reprezintă EBITDA fără impactul programelor SOP.

Despre AROBS Transilvania Software

AROBS Transilvania Software furnizează servicii și soluții software în diverse industrii, cu aproximativ 70 de parteneri din cadrul diviziei Software Services prezenți în Europa și America. Peste 11.000 de clienți din Europa și Asia folosesc produsele software ale companiei. AROBS este prezentă în 11 locații din România și nouă din străinătate, iar peste 1.200 de specialiști și colaboratori ai companiei construiesc soluțiile viitorului în embedded – Automotive, Aerospațial, Maritim, Medical-, precum și Travel Technology, IoT, Clinical Trials, Fintech, Enterprise Solutions, Cybersecurity și Intelligent Automation.

Te-ar mai putea interesa și
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii viitoare, iar ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor......
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan iau în considerare producția de vehicule unul în fabricile celuilalt, ca parte a planului lor de a aprofunda ...
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen ar fi semnat un acord după circa o săptămână de discuții, perioadă în care se ...
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca, construită în perioada interbelică, este acum scoasă la vânzare. Clădirea ...