Prototipul AROBS AlertBox adresează o nevoie critică a societății: asigurarea comunicării în situații de urgență, atunci când rețelele GSM sunt indisponibile, indiferent dacă evenimentele catastrofale apar în zone izolate, rurale sau aglomerări urbane. Produsul este o unitate independentă conectată prin satelit la un server centralizat și securizat, care comunică mai departe cu autoritățile locale și naționale ce oferă serviciile 112 și E-alert.
Primele dispozitive prototip AlertBox vor fi amplasate pentru testare în Cluj-Napoca și alte locații din județul Cluj, România, pentru o perioadă de aproximativ șase luni.
„Suntem mândri că am ajuns la această fază crucială a proiectului AlertBox. Este un pas important în viziunea noastră strategică de a ne consolida prezența pe piața europeană ca lider în furnizarea de tehnologii avansate de R&D. Acest proiect abordează o problemă critică ce poate avea un impact major asupra tuturor comunităților, în special asupra celor din zonele izolate. Obiectivul nostru principal este să sprijinim reziliența acestor comunități în fața evenimentelor catastrofale”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.
Potrivit sursei citate, AROBS Engineering a realizat un proces complex de cercetare și dezvoltare pentru proiectul prototip AlertBox, având ca scop furnizarea accesului la mesaje E-alert și la liniile de urgență în medii fără o acoperire GSM fiabilă.
„Proiectul prototip AlertBox reprezintă un pas semnificativ în capacitățile noastre de cercetare și dezvoltare. Acesta folosește soluții low-orbit pentru a aborda provocările care apar din lipsa unei rețele GSM stabilă. Pe măsură ce dezvoltăm și testăm acest produs, urmărim să creăm modalități eficiente de a îmbunătăți accesul la comunicarea oficială în zonele care ar putea fi grav afectate atunci când rețelele tradiționale devin inaccesibile”, a declarat Cosmin Stanciu, manager al Aerospace Business Group, AROBS Engineering.
Spre deosebire de multe alte sisteme de comunicare personală, prototipul AlertBox este robust și proiectat să reziste în medii exterioare, supus șocurilor termice și fizice. Este conceput să fie accesibil publicului larg, în special pentru situațiile în care cetățenii nu dețin dispozitive mobile performante, care permit conectarea directă la sisteme de sateliți. În plus, prin AlertBox, autoritățile publice beneficiare pot opta pentru acces la internet prin conexiuni Starlink și Iridium.
Acest sistem va asigura comunicarea de urgență în situații critice, când canalele de comunicare și/sau sistemele de alimentare cu energie sunt compromise. AlertBox poate salva vieți și reduce pierderile economice în cazul unor dezastre naturale sau provocate de activitatea umană. Partenerul în acest proiect este BOX2M Engineering, tot din România.
Echipa de proiect de la AROBS Engineering dorește să identifice surse de finanțare pentru a dezvolta versiunea 2.0 a prototipului, care ar urma să asigure conexiunea la sistemul Galileo și ar include camere video și cu infraroșu. AlertBox 2.0 ar fi capabil, pe baza unui algoritm AI, să auto-detecteze situațiile de urgență și să transmită mesajul de alertă.