ARPIM: Medicamentele morfinice vor fi în continuare la dispoziţia medicilor şi pacienţilor
„La sfârşitul anului trecut, Mundipharma a luat decizia de a-şi restrânge activitatea de reprezentare directă în România, precum şi de a căuta o nouă alternativă de business pe plan local. În acest context, este important de reţinut că, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, produsele Mundipharma vor fi în continuare la dispoziţia medicilor şi a pacienţilor români”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), potrivit Mediafax.
Compania Mundipharma este membră a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.
„Mai concret, cauzele care au determinat această decizie au fost: perioada foarte lungă de timp în care listele de medicamente compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preţurile impuse la nivel minim european, referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite şi compensate a unor produse care, deşi nu se află la dispoziţia reală a pacienţilor, au avut ca efect creşterea coplăţii suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 300 de zile şi în final taxa clawback”, a precizat sursa citată.
ARPIM reiterează faptul că taxa clawback, cumulată cu celelalte măsuri de austeritate – neactualizarea integrală a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plată foarte lungi, cel mai mic preţ la medicamente din întreaga Europă, referenţierea pe clase terapeutice – „crează un mediu economic şi investiţional impredictibil şi extrem de dificil”.
„Aceasta este realitatea economică de care trebuie să ţinem cont atunci când luăm decizii referitoare la activitatea noastră în România. Companiile farmaceutice membre ARPIM nu au ameninţat şi nu ameninţă cu retragerea din România. Nu avem cunoştinţă ca în intervalul imediat următor alte companii ARPIM să-şi fi anunţat retragerea din România. ARPIM, alături de membrii săi, vor informa autorităţile şi pacienţii în cazul în care vor fi şi alte companii nevoite să se retragă. Companiile farmaceutice, aşa cum este Mundipharma în aceste zile, sunt nevoite să acţioneze în condiţii economice profund nefavorabile şi să ia deciziile care se impun de la companie la companie”, a spus Cristian Luţan, director executiv adjunct al ARPIM, citat în comunicat.
Reprezentanţii ARPIM a mai spus că toate companiile din organizaţie fac eforturi considerabile, împreună cu toţi partenerii săi, cu autorităţile locale şi internaţionale, pentru a se asigura că mediul economic şi legislativ rămâne unul favorabil menţinerii şi creşterii accesului pacienţilor la tratamentele vitale pentru sănătatea lor.
„Din acest punct de vedere, ARPIM este alături de întreaga comunitate medicală şi în special de pacienţii din România şi de problemele cu care aceştia se confruntă. Împreună cu membrii săi, ARPIM face toate demersurile pentru ca aceştia să fie cât mai puţin afectaţi de efectele măsurilor impuse”, a precizat Luţan.
În urma problemelor apărute în aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, joi, Ministerului Sănătăţii ca în interval de o săptămână să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă, au declarat surse guvernamentale.
„Premierul a cerut ca, în interval de o săptămâni, să i se prezinte o analiză privind cadrul legal aferent constituirii unei rezerve naţionale a medicamentelor necesare pentru situaţii de urgenţă. În prezent, există o astfel de rezervă, dar numai pentru cazuri excepţionale, care nu se referă şi la lipsa unor stocuri de medicamente din spitale”, au arătat sursele.
La finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a arătat că premierul a stabilit un termen de o săptămână pentru realizarea unui centralizator privind cazurile cronice de achiziţii din sursă unică, pentru prevenirea unor noi situaţii de lipsă de medicamente.
Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că în rezerva ministerului există medicamente, dar pentru situaţii de calamitate.
„Nu ne-am gândit vreodată că ar putea să apară un astfel de hiatus în aprovizionarea cu medicamente, dar probabil că vom face o rezervă şi pentru astfel de situaţii. O astfel de situaţie nu a mai apărut până acum”, a spus Cepoi.
În şedinţa specială de joi, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.
Secretar de stat a precizat că fondurile alocate de Guvern acoperă consumul mediu lunar de astfel de medicamente.
Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, declara, săptămâna trecută, că Mundipharma este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar a asigurat că acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.
Potrivit lui Duţă, din scrisoarea pe care firma elveţiană a trimis-o la CNAS reiese că în prezent există comenzi şi importuri în derulare cu toţi distribuitorii companiei, pentru toate produsele înregistrate şi „în cantităţi suficiente pentru a deservi necesarul de piaţă”.
Într-un comunicat al CNAS se susţine totodată că Programul Naţional de Oncologie are asigurată finanţarea ritmică şi continuă pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.
Peste 10.000 de pacienţi oncologici erau înregistraţi în Registru în ianuarie.