Artmark Historical Estate, tranzacţii de aproximativ 15 milioane euro în domeniul imobilelor istorice, în 2018

Economica.net
02 04. 2019
cladire_istorica_87598000

„Total ca valoare tranzacţionată pe 10 proprietăţi a fost de aproape 15 milioane de euro, în care nivelul cel mai mare a fost cel din decembrie anul trecut a acelui imobil amplasat în Zona Dorobanţi, tranzacţionat la aproape 5 milioane de euro. Dar, oarecum, sunt excepţii. În piaţă, (…) astfel de tranzacţii, pe rezidenţial – chiar dacă ea capătă o funcţiune de business, de birouri – dar ne referim, totuşi, la un monument istoric, la o vilă, să spunem, în accepţiunea generală, tranzacţiile în general de peste 2-3 milioane de euro dacă sunt la nivelul a două, trei pe an. Nu mă refer la cele cum au fost cele anul trecut achiziţionate de către stat, de Primăria Capitalei, care a făcut nişte achiziţii în zona aceasta”, a declarat Prisecaru într-o conferinţă de presă dedicată lansării Raportului de Piaţă 2018.

El a menţionat că Primăria Capitalei şi primăriile de sector au solicitat informaţii despre anumite imobile care ar trebui să devină centre culturale.

„Ne-au solicitat documentaţii despre anumite imobile pe care le avem noi în mandat exclusiv, dar nu s-a finalizat, la unele nici n-am avut un feedback. (…) Pentru centrele culturale de sector, dau un exemplu. Şi atunci ştiu în piaţă care sunt nişte imobile reprezentative, pe care să le şi valorizăm. Iniţiativa e lăudabilă, din punctul meu de vedere, categoric. Şi s-au finalizat puţine tranzacţii, deocamdată, din câte cunoaştem efectiv şi care se vor transforma în proiecte culturale. Avem pe două trei imobile… La fel, am prezentat documentaţia, o să meargă la juridic, să vadă arhitecţii dacă corespund obiectivului pe care îl vizează, dar nu s-a finalizat ceva”, a precizat Prisecaru.

Constantin Prisecaru a precizat pentru AGERPRES că printre clădirile propuse edililor de Artmark Historical Estate se numără Casa Niculescu Dorobanţu de pe Str. Gheorghe Manu, două imobile, dintre care unul restaurat de pe B-dul Lascăr Catargiu, Palatul Chrissoveloni Cantacuzino de pe Str. G-ral Constantin Budişteanu, Casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu de pe Str Bocşa, Palatul Maurice Blank, fosta ambasadă a SUA, din strada Tudor Arghezi.

Artmark Historical Estate a lansat marţi „Raportul de Piaţă 2018”, care prezintă o evidenţă a situaţiei proprietăţilor istorice din România, pe regiuni şi pe tipuri de proprietăţi, şi evoluţiile proprietăţilor rezidenţiale de lux.

Potrivit raportului, prezentat într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Casei de Licitaţii Artmark de Monica Barbu, CEO Artmark Historical Estate, România dispune, în conformitate cu Registrul Monumentelor Istorice, de aproximativ 10.000 de monumente şi ansambluri de arhitectură, clasate ca monumente de clasă A sau B, din care 9.190 de monumente şi 851 de ansambluri.

„Încercăm să avem nişte repere şi să avem nişte ghidaje asupra a ceea ce înseamnă patrimoniul construit al României. Cu cifre, cu exemple. Vrem să atragem atenţia asupra faptului că – în condiţiile în care vedem că oraşul se sufocă, mergem în zona Barbu Văcărescu, Floreasca, efectiv se sufocă – potenţialul construit al imobilelor istorice, chiar dacă impun nişte demersuri poate mai complicate decât să construieşti de la zero, dar este un potenţial pe care nu-l poţi înlocui cu altceva, în lipsa terenurilor disponibile. Şi-atunci, dacă vrei să construieşti un hotel central, dacă vrei să construieşti o clădire de birouri centrală, un sediu, orice funcţiune – retail, magazine – să atragem investitorii să se uite şi spre clădiri istorice care pot fi restaurate”, a spus Constantin Prisecaru.

O divizie a Grupului Artmark, Artmark Historical Estate, oferă accesul clienţilor la acest segment special de piaţă, dedicat proprietăţilor istorice şi artistice, precum palate, castele, cetăţi, conace şi vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice. Artmark Historical Estate cuprinde în portofoliu său peste 150 de astfel de proprietăţi amplasate pe teritoriul întregii ţări, constituindu-se în compania de consultanţă cu cel mai numeros număr de proprietăţi aflat în promovare prin mandat exclusiv.