Așa afli câți bani primești „în mână”, indiferent când ieși la pensie. Formula care face lumină pentru 8 milioane de români cotizanți la fondurile private

Aproape 8 milioane de români cotizează în sistemul de pensii administrate privat (pilon II) cu 3,75% din salariul lor lunar. Din 2016, o parte dintre cotizanți ori familiile lor (în cazul deceselor) au ajuns și în postura de a încasa activul acumulat, iar numărul plăților va crește exponențial de la an la an. Iată cum funcționează sistemul și cum poți calcula exact ce sumă vei primi la momentul pensiei.
Ion Dobreanu - mie, 14 sept. 2022, 22:15
Așa afli câți bani primești

Suma pe care tu sau rudele tale (în cazul decesului) o veți primi din sistemul de pensii administrate privat (pilon II) nu coincide cu valoarea activului acumulat în cont, având în vedere că, asemeni pensiei „de stat”(Pilon I) și pensia privată este supusă impozitărilor și plăților de contribuții prevăzute de Codul Fiscal. Este un lucru important de știut, pentru a îți putea face o idee asupra sumei pe care o vei putea încasa atunci când ieși la pensie, dar nu este singurul lucru important. Economica își spune tot ce trebuie să știi despre cât și cum vei încasa din sistemul de pensii private, acolo unde aproape 8 milioane de români sunt obligați să cotizeze lunar cu 3,75% din salariu.

În primul rând, trebuie subliniat că în acest moment nu există o lege care să reglementeze modalitatea de plată a pensiei. Au existat numeroase discuții și chiar controverse în acest sens, însă până acum legislativul nu a dezvoltat un proiect în acest sens.

AICI poți vedea mai multe despre ultimele variante luate în calcul pentru plata pensiei, unele dintre ele gândite de administratori și extrem de controversate

Totuși, cei care ies la pensie acum sau moștenitorii celor decedați au la dispoziție o normă a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care arată cum se va încasa activul.

Potrivit actului normativ, există trei situații în care se poate face plata activului acumulat în cont. Prima situația este, în mod firesc, împlinirea vârstei de pensionare, caz în care contributorul va informa administratorul, va prezenta actul de pensionare și va avea posibilitatea de a alege între plata integrală a activului sau plata eșalonată, pe o perioadă de maximum 5 ani. A doua situație este pensionarea pe caz de boală, context în care participantul va avea același două opțiuni.

A treia situație este cea în care contributorul moare înainte de a ieși la pensie. În acest caz, moștenitorii săi au dreptul să preia activul, însă, atenție, nu și să îl încaseze efectiv. În această ultimă situație, după ce moștenitorii fac toate demersurile necesare, activul celui decedat va fi transferat în contul de pensie privată Pilon 2 al moștenitorului, iar acesta din urmă va încasa suma totală abia când va ieși el la pensie. Doar în situația în care moștenitorii nu dețin un cont de pensie privată ei vor putea încasa suma, însă această situație este aproape imposibilă, având în vedere că toți angajații de până în 35 de ani din România sunt înscriși automat și în sistemul privat de pensii.

Ce  sumă este garantată indiferent de scenariu și cum poți calcula cât bani ai de încasat la pensie? Nici pilonul II nu este ocolit de impozite și contribuții. Calcule concrete

Așa cum bine s-a văzut anul acesta, mai ales după declanșarea războiului din Ucraina, valoarea conturilor celor aproape 8 milioane de participanți la sistemul de pensii administrate privat poate oscila semnificativ, în funcție de condițiile de piață, mai precis în funcție de cotația activelor (titluri de stat, acțiuni, obligațiuni corporative și altele) .

Așa cum a semnalat Economica, după o cădere majoră a valorii conturilor, a urmat o revenire aproape la fel de rapidă, iar volatilitatea este în continuare crescută.  Având în vedere această particularitate, era nevoie de o prevedere legală care să protejeze contributorii, iar aceasta spune că „suma totală cuvenită unui participant pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor plătite, diminuate cu penalitățile de transfer şi comisioanele legale”.

Altfel spus, legislația specifică pensiilor private, de a cărei aplicare se ocupă în principal Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF), garantează contribuțiile, chiar dacă randamentele sunt atât de proaste încât aduc pierderi în loc de câștig.

În acest moment, raportat la anul 2008, câștigul obținut de fonduri este încă suficient de mare pentru a nu ne pune foarte serios problema unor scăderi sub nivelul contribuțiilor, însă criza actuală arată că orice este posibil, iar un minim mecanism de protecție este  necesar.

Chiar și așa, trebuie să știi că, atunci când ajungi în postura de a încasa pensia, situație în care s-au aflat deja peste 50.000 de români, nu vei încasa toată valoarea activelor, așa cum reiese ea din informările trimise de administrator sau din calculele tale.

AICI află cum vezi în orice moment ce sumă mai ai în cont și ce este VUAN, cel mai important indicator din sistem

Aceasta se întâmplă pentru că, asemeni tuturor surselor de venit din România, pensia privată se supune regulilor de impozitare prevăzute de Codul Fiscal. Mai precis este vorba de impozitul pe venit în cotă de 10% aplicabil pentru suma de 2.000 de lei și de contribuția pentru sănătate în valoare de 10% aplicabilă asupra părții de activ care depășește 4.000 de lei. Iată, mai jos, un calcul concret ce te ajută să vezi oricând ce sumă ar urma să primești.

Să spunem că este vorba despre un participant care deține 1.000 de unități de fond la cel mai performant administrator de până acum, Metropolitan Life, unde Valoarea Unitară a Activului net (VUAN) a recuperat aproape integral pierderea din prima parte a anului.

Suma acumulată în cont o vei afla prin înmulțirea numărului de unități (1000 în acest caz) cu VUAN (aproximativ 28,5 potrivit celor mai recente raportări). Avem deci un activ personal de 28.500 lei. Așa cum spuneam, însă, nu aceast e suma ce va fi încasată.

Suma încasată participant = Activul personal net al participantului – CASS – Impozit – Comision Bancar – Taxa de Mandat

Taxa de mandat este 0, acolo unde nu există mandatar, iar comisionul bancar variază substanțial de la bancă la bancă, în funcție de locul unde viitorul pensionar are contul și oricum este în general aproape neglijabil raportat la suma totală. Vom calcula, așadar, în cazul participantului nostru cu un activ personal de 28.500 de lei, care este suma ce urmează a fi încasată după plata impozitului și contribuției.

CASS = (Activul personal net al participantului-4.000)X10%

Impozitul = (Activul personal net al participantului-CASS-2.000) X 10%

În cazul nostru:

CASS = (28.500 lei – 4.000) x 10%, adică CASS= 24.500X10%, adică CASS= 2.450 de lei

Impozitul = (28.500 – 2.450-2000) X10%, adică Impozitul= 24.050, adică Impozitul= 2.405 lei

Suma încasată de participant = 28.500 – 2.450 – 2405, adică Suma încasată de participant = 23.645 de lei 

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...