„Asaltul arab”. Investiţiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani

Fondurile suverane din Orientul Mijlociu au fost responsabile pentru mai mult din valoarea totală a tuturor tranzacţiilor încheiate în acest an de investitorii susţinuţi de stat, ceea ce scoate în evidenţă dominaţia crescută a ţărilor petroliere într-un moment în care multe fonduri suverane de investiţii îşi reduc cheltuielile, transmite Bloomberg.
AGERPRES - lun, 01 iul. 2024, 15:24

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă GlobalSWF, în prima jumătate a acestui an fonduri suverane precum Public Investment Fund din Arabia Saudită, Abu Dhabi Investment Authority şi Qatar Investment Authority au sprijinit tranzacţii în valoare de 52 de miliarde de dolari. Aceasta reprezintă 54% din fondurile totale de 96 de miliarde de dolari alocate de fondurile suverane la nivel global în primul semestru, adică cel mai ridicat procent înregistrat după 2009. Comparativ, în a doua jumătate a lui 2023 contribuţia fondurilor suverane din Orientul Mijlociu a fost de 39%, scrie Agerpres.

Aceste cifre subliniază cât de importante au devenit fondurile suverane din Orientul Mijlociu, care împreună controlează active în valoare de peste 4.000 de miliarde de dolari, în fluxurile globale de capital.

„În timp ce incertitudinea de pe piaţă a făcut multe fonduri să dea dovadă de prudenţă, fondurile suverane din zona Golfului Persic, în special cele cu sediul în Abu Dhabi, au primit beneficii semnificative din petrol şi sunt mai active ca niciodată”, susţine Diego Lopez, director de operaţiuni la GlobalSWF.

Totuşi, în primele şase luni ale anului, Public Investment Fund din Arabia Saudită a rămas cel mai activ fond suveran, graţie transferului de active de la guvern. Guvernul de la Riad a fost nevoit să găsească noi modalităţi pentru a finanţa activităţile de investiţii ale PIF, pentru că preţul ţiţeiului nu este suficient de ridicat pentru a acoperi cheltuielile statului.

În paralel însă, fondurile suverane din Asia, inclusiv GIC Pte şi Temasek Holdings Pte, se numără printre cele care şi-au redus investiţiile. Asta a făcut ca sumele totale alocate de investitorii sprijiniţi de stat să scadă în raport cu prima jumătate a anului trecut, arată datele GlobalSWF. Chiar dacă, în cifre absolute, sumele investite de fondurile suverane din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Bahrein, a scăzut de la un an la altul, ponderea lor în investiţiile globale făcute de fondurile suverane a crescut.

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland a renunțat anul trecut la 100 de furnizori locali, dar a cumpărat de la aceștia cu 17% mai mult
Kaufland a renunțat anul trecut la 100 de furnizori locali, dar a cumpărat de la aceștia cu 17% mai mult
Retailerul german Kaufland, numărul doi pe piața comerțului alimentar din România după cifra de afaceri din 2023, a colaborat anul trecut cu peste 2.500 de furnizori locali, astfel că......
Ministrul Transporturilor: Circulația pe DN7, Valea Oltului, va fi închisă ziua pentru lucrări la A1 Sibiu – Pitești
Ministrul Transporturilor: Circulația pe DN7, Valea Oltului, va fi închisă ziua pentru lucrări la A1 Sibiu – Pitești
Circulația pe DN7, Valea Oltului, va fi închisă pe perioada zilei între 8 iulie și 9 august, pentru lucrări la Autostrada ...
Rusia îşi suspendă participarea şi plata contribuţiilor la Adunarea Parlamentară a OSCE
Rusia îşi suspendă participarea şi plata contribuţiilor la Adunarea Parlamentară a OSCE
Cele două camere legislative ale Adunării Federale a Rusiei au aprobat, miercuri, suspendarea participării ţării la ...
Autostrada Bucureștiului A0: Termenul de septembrie pentru finalizarea lucrărilor la lotul 3 Sud devine nerealist – Grindeanu
Autostrada Bucureștiului A0: Termenul de septembrie pentru finalizarea lucrărilor la lotul 3 Sud devine nerealist – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat miercuri, într-o vizită pe Autostrada Bucureștiului (A0), că noul ...