Ascendis întră în acţionariatul .lumen, startup clujean care produce ochelari cu AI pentru nevăzători

Compania Ascendis, lider al pieței de training din Europa de Est, anunță intrarea în acționariatul .lumen, startup românesc care produce sisteme de asistență pentru nevăzători. Ochelarii .lumen permit utilizatorilor o mobilitate mai bună, ajutându-i să aibă acces mai ușor la educație și apoi la locuri de muncă, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții lor sociale.
Lidia Neagu - joi, 15 apr. 2021, 13:03
Ascendis întră în acţionariatul .lumen, startup clujean care produce ochelari cu AI pentru nevăzători

În practică, .lumen îndeplinește aceeași funcție ca un câine ghid pentru nevăzători, însă la costuri mult mai mici, fără să necesite același grad de îngrijire. Dacă antrenamentul unui câine ghid durează ani de zile, ochelarii pot fi produși rapid, în serii mari, la cerere.

Proiectul este dezvoltat de o echipă formată din peste 30 de experți din domenii diferite precum inginerie, științe, psihologie, design industrial sau business development. .lumen este fondat de antreprenorul Cornel Amariei, CEO, (fondator, fost Head of Innovation în cadrul companiei Continental Automotive Systems) și Gabriel Chindriș (CTO), conferențiar în cadrul Departamentului de Electronică Aplicată al Universității Tehnice Cluj-Napoca. Alături de cei doi se află Mihai Ivașcu, cu rol de Chairman. Mihai este fondator și CEO al grupului de companii fintech M3 Holdings și al grupului de software Ingenium, cu birouri la Londra, București și Washington.

„Am fost atrași de misiunea .lumen de a ajuta persoanele nevăzătoare”, spune Andrei Goșu, Managing Partner Ascendis. „În fiecare an, investim o parte din profitul realizat de Ascendis în start-up-uri în care credem. Ne-am dorit mult să contribuim la această idee, iar când s-a ivit ocazia de a investi nu am stat pe gânduri. Cornel și echipa sa au dezvoltat un produs extraordinar în domeniul atât de promițător al tehnologiilor inteligente de asistare a mobilității, care va ușura viața unui număr important de persoane cu deficiențe de vedere. Suntem încrezători că .lumen va fi un jucător global pe această nișă”.

Ochelarii .lumen se află în acest în moment în faza de „design for manufacturing”, în care se fac pregătirile pentru lansarea în producție, planificată pentru a doua jumătate a acestui an. În cursul dezvoltării, proiectul a traversat deja opt generații de produs care au trecut prin faza de optimizare de design. Anul trecut, compania a atras finanțări de peste un milion de dolari din surse private.

În prezent, ochelarii .lumen sunt în teste continue de utilizare reală cu peste 200 de nevăzători. „Feedback-ul lor este atât util, cât și impresionant”, spune Cornel Amariei. „Ca să dau un exemplu, avem nevăzători care ne-au spus că își puteau imagina că o astfel de soluție va putea exista cândva în viitor, dar nu în timpul vieții lor. La nivel internațional, interesul cu privire la produsul nostru este major. În anumite zone ale lumii, discutăm deja de precomenzi de peste 10.000 de unități.”

Prețul unei perechi de ochelari .lumen este de 4.999 de euro, însă, spune Cornel Amariei, compania nu are în vedere în primul rând comercializarea în retail, vizând sistemele de finanțare publice care le permit persoanelor cu dizabilități să achiziționeze tehnologii de asistență gratuit ori cu subvenții.

 

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...